Από τον Ιούλιο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός επιχειρήσεων

ρύθμιση των 120 δόσεων

Από τον Ιούλιο φαίνεται να ξεκινά ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τον συμβιβασμό των επιχειρήσεων. «Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμoύ που φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης. Kαμμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών. Ωστόσο θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών».

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Θα επωφεληθούν δυνητικά 400 χιλ. επιχειρήσεις

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου και αφορά, δυνητικά, 400.000 επιχειρήσεις.

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Εδράζεται ταυτόχρονα και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών. Γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού θα είναι win-win για όλες τις πλευρές.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα τεθεί τον Ιούλιο σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Εκεί θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και χρειάζεται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές. Προϋπόθεση είναι ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση.

«Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις. Να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Να εξυγιανθούν ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων» είπε ο υπουργός. Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι δημιουργούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εργαλεία που βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν περιέχει διάταξη για να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι τραπεζών και του δημοσίου. Το θέμα θα διευθετηθεί με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ