Τη δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από το χθεσινό υψηλό ρυθμό ανταπόκρισης των πολιτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα, που δημιούργησε και δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής.
Η πλατφόρμα άνοιξε χθες για τις Περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χθες στις 21.30 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 8.797 αιτήσεις, έχουν δεσμευτεί 118 εκατ. ευρώ και μέσα στην πλατφόρμα βρίσκονται 17.863 χρήστες.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η πλατφόρμα εξακολουθεί να αποκρίνεται με καθυστέρηση και χρειάζεται υπομονή από τους χρήστες.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα είχε διαβεβαιώσει εγγράφως στις 12/9 για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος και θα εργαστεί για να βελτιώσει τη ταχύτητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος.
Επιπλέον λόγω της ταχύτατης απορρόφησης των προβλεπόμενων πόρων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”.
Ο προϋπολογισμός με τα τωρινά δεδομένα είναι 275 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 25.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από τις 19 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ από 23 Σεπτεμβρίου για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο.
Ποιες εργασίες χρηματοδοτούνται
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
-Αντικατάσταση Κουφωμάτων
-Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η αλλαγή που εισάγει το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», είναι η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Συνεπώς η λήψη δανείου από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι υποχρεωτική ενώ ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του Συμβούλου Έργου να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής.
Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.