ΕΚΤ: Η νομισματική πολιτική που ακολουθήσαμε στήριξε την ευρωζώνη

Κληρονομιά της κρίσης τα κόκκινα δάνεια

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την άποψη ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Μάρτιο του 2016 στήριξαν την οικονομία της ευρωζώνης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτορ Κονστάντσιο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα μέτρα της ΕΚΤ στήριξαν την ανάκαμψη

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ειδικότερα ανέφερε πως τα εν λόγω μέτρα στήριξαν την ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Αποτέλεσμα ήταν το 2016 και το πρώτο τρίμηνο του 2017 να υπάρχει μια δυναμική ανάπτυξη ύψους 1,7%. Και να μειωθεί η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, μειώθηκαν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών, προστατεύοντας την ευρωπαϊκή οικονομία. Η απόφαση της ΕΚΤ για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης από τον Απρίλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 με μειωμένο το ανώτατο όριο αγοράς κρατικών ομολόγων στα 60 δις. (από τα 80 δις), βασίζεται στην «υποχώρηση των κινδύνων» για τη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσ διασφαλίζει τις οικονομικές συνθήκες για την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, ανάμεσα στους κινδύνους για τους επόμενους μήνες είναι η αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών. Η πολιτική αβεβαιότητα που υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις, «με ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες χώρες». Καθώς και ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας σε επενδυτικά κεφάλαια.

Κληρονομιά της κρίσης τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», Β. Κοστάντσιο τα χαρακτήρισε «κληρονομιά» της κρίσης. Υπογράμμισε ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ανέφερε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εταιρίες τύπου «bad banks» σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με «ένα ευρωπαϊκό υπόδειγμα εναρμόνισης». «Αν στηθούν σωστά δεν θα υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα», ανέφερε. Σημείωσε, δε, ότι έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιρλανδία και η Σλοβενία και ότι πρόκειται για μια λύση υπέρ της οποίας τάσσεται συνήθως και το ΔΝΤ.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ