ΕΛΠΕ: Σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου

Ευστάθιος Τσοτσορός: Οι προβλέψεις της αγοράς επιβεβαιώθηκαν

ΕΛΠΕ: Στα 224 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του 1ου εξαμήνου

Σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα, καθώς και αύξηση παραγωγής, πωλήσεων και εξαγωγών, με παράλληλη μείωση του δανεισμού, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του Α’ τριμήνου ανέρχονται σε 229 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80%, σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2016, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 287,5%, στα 124 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα:

Η βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων του Ομίλου οδήγησε σε:

αύξηση παραγωγής και πωλήσεων κατά 11% και 16% αντίστοιχα, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους. Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις επιμέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18%, στα 2,2 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13% στα 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Η λειτουργία των διυλιστηρίων με αριστοποιημένη ποιότητα αργών, ενίσχυσε ουσιαστικά τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα παραπάνω οδήγησαν σε αυξημένη υπερ-απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα πετροχημικά σημείωσαν την:

υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία, παρά τη μικρή υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων, ενώ και η εμπορία κατέγραψε αύξηση όγκων πωλήσεων και συνεισφοράς στον Όμιλο.

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων σημείωσε:

αύξηση 3% στο Α΄ τρίμηνο του 2017, με τον συνολικό όγκο κατανάλωσης στα 1,8 εκατ. τόνους, επηρεασμένη κυρίως από τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες. Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν αύξηση κατά 11%, ενώ τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν συνολικά μείωση της τάξης του 2%. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε επίσης αύξηση κατά 26%, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των πωλήσεων ναυτιλιακών καυσίμων.

Ο συνολικός δανεισμός συνέχισε να:

μειώνεται κατά τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η αποπληρωμή του ευρωομολόγου λήξης 2017, με επιτόκιο 8%, που έγινε στις 10 Μαΐου 2017, οδηγεί τον συνολικό δανεισμό του Ομίλου σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ στο Α’ τρίμηνο του 2017.

Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις:

τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι συνεχίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο, ενώ ολοκληρώθηκε και μονογραφήθηκε η σύμβαση μίσθωσης για τη θαλάσσια περιοχή 2 (επιχειρηματικό σχήμα από Total operator, Edison και ΕΛΠΕ) και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες περιοχές 1 και 10. Επίσης, οι συμβάσεις μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές «’Αρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» αναμένεται να υπογραφούν στις επόμενες βδομάδες για να κυρωθούν στη συνέχεια από τη Βουλή.

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ (τα ΕΛΠΕ ελέγχουν μέσω της ΔΕΠΑ το 35%):

ο Όμιλος σημειώνει ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικές του, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής του.

«Η ανοδική πορεία του Ομίλου ΕΛΠΕ συνεχίστηκε και το Α΄ τρίμηνο του 2017, με αυξημένες μάλιστα επιδόσεις. Η αριστοποίηση της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων του συστήματος και η διαρκής ενίσχυση μας στην εσωτερική και διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια, οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις κατά 67% και εξαγωγές κατά 18%, με τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 124 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 287,5%, σε σύγκριση με πέρυσι», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.

Ευστάθιος Τσοτσορός: Οι προβλέψεις της αγοράς επιβεβαιώθηκαν

«Οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και αποτελέσματα είχαν ως συνέπεια την αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 48% και την παραπέρα μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 29%, με προφανή τη βελτίωση του ισολογισμού, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς που προεξόφλησε τη θετική πορεία των ΕΛΠΕ και συνεχίζει να στηρίζει τη μετοχή, η οποία την 16-5-2017 έφθασε στα 6,36 ευρώ αυξημένη κατά 119,31% έναντι της τιμής 2,90 ευρώ της 11-2-2016, όταν σημειώθηκε χαμηλό έτους 2016 για το ΧΑΑ.

Κεφαλαιοποίηση

Ανάλογη είναι και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης που έφθασε την 16-5-2017 στα 1.943 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 1.058 εκατ. ευρώ στην αξία της εταιρείας σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση τής 11-2-2016, σημειώνοντας μετά από τέσσερα χρόνια καλύτερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό.

Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021

Παράλληλα, ολοκλήρωσε την κατάρτιση του νέου «Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της περαιτέρω βελτίωσης της χρηματοοικονομικής δομής του Ομίλου ΕΛΠΕ, με την υιοθέτηση θεμελιωδών στρατηγικών για την επιτάχυνση του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού του Ομίλου.

Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, όπως σημειώνεται στα αποτελέσματα, αφενός μεν ενισχύεται ο ισολογισμός, με την παραπέρα μείωση του δανεισμού κατά 500 εκατ. ευρώ και του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους περίπου κατά 50%, καθώς επίσης και με τη μείωση των υποχρεώσεων και παλαιών οφειλών κατά 550 εκατ. ευρώ, αφετέρου δε, δρομολογείται η βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι θετικές επιδόσεις του Ομίλου αντικατοπτρίζονται στην ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής σε όλη τη διάρκεια της 5ετίας 2017-2021, επισημαίνεται.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε τα εξής:

«Τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με σταθερά βήματα. Σήμερα, ανακοινώνουμε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα για ακόμη ένα τρίμηνο, ανώτερο σε κερδοφορία από τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, αλλά απολύτως ενδεικτικό της προσήλωσης στον στόχο να μετατρέψουμε τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια σε ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης. Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει, την αριστοποίηση του εφοδιασμού, την αυξημένη συνεισφορά των διυλιστηρίων μας σε λειτουργικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουμε διαρκώς την εμπορική μας θέση. Ανταποκρινόμαστε, με τη σειρά μας, στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει η αγορά. Η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία όλων των εγκαταστάσεών μας και η βέλτιστη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Όμιλος, αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ