ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή

μειώνεται από φέτος

ΕΝΦΙΑ στο μισό του συνολικού αναλογούντος ποσού ή ακόμα και την πλήρη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένεται να δικαιούνται και τη φετινή χρονιά περί τους 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η εμπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθώς και της δήλωσης Ε9.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η διαδικασία για τη χορήγηση έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα και δεν απαιτείται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο στην περίπτωση που θα διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ-Προϋποθέσεις:

 • Συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους που δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Σύνολο επιφάνειας κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, που δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
 • Ενώ θα πρέπει ο φορολογούμενος και ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Πλήρης απαλλαγή ΕΝΦΙΑ-Προϋποθέσεις:

 • Ατομα με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωσης που φτάνει στο 100%, επομένως παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
 • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και
 • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ