Επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών

των θεσμών

Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της οικονομίας.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα:

-Σήμερα (14:30- 18:30):

*Φορολογικά και μακροοικονομικά (Χρήστος Σταϊκούρας)

*Ενεργειακά (Κωστής Χατζηδάκης)

*Ανάπτυξη- Επενδύσεις (‘Αδωνις Γεωργιάδης)

-Τρίτη:

*10:30- 12:30: Προϋπολογισμός, Υγεία, Εργασιακά, Κοινωνική πολιτική

*16:00- 17:300: Τραπεζικά- Χρηματοπιστωτικά

-Τετάρτη (11:00- 18:30):

*Ενεργειακά

*Αποκρατικοποιήσεις

*Δημόσια Διοίκηση

*Ψηφιακή Πολιτική

*Ανασκόπηση

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του παλιού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι 120 δόσεις και η πάγια ρύθμιση

Αναλυτικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι ρυθμίσεις, αφενός το σχέδιο αναμόρφωσης της πάγιας ρύθμισης για οφειλές στην Εφορία, αφετέρου η πορεία ρύθμισης των 120 δόσεων με τους θεσμούς να παραμένουν επιφυλακτικοί σε ενδεχόμενο παράτασης.

Την ίδια στιγμή θα επιδιωχθεί η λύση για την πάγια ρύθμιση οφειλών, καθώς αν και τα τεχνικά κλιμάκια έκαναν πίσω στην απαίτηση τους για περιουσιακά κριτήρια, επιμένουν στην επιβολή εξοντωτικών όρων για όσους χάσουν τη ρύθμιση και θελήσουν να ξαναμπούν.

Με τη σημερινή της μορφή η ρύθμιση επιτρέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και ο φόρος κληρονομιάς.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων προκειμένου για τακτικές οφειλές να αυξηθεί στις 24 και για έκτακτες οφειλές στις 48. Ωστόσο, η δυνατότητα για περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις θα δίνεται μόνο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θα πρέπει δηλαδή ο οφειλέτης να αποδεικνύει ότι πράγματι δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως 12 ή 24 δόσεις.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενημερώθηκαν για το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δίμηνο του έτους και στο οποίο θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά.

Τα τεχνικά κλιμάκια φέρονται να δέχθηκαν την εν λόγω αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και τα ελληνικά επιχειρήματα πως το δημοσιονομικό κόστος δεν θα είναι απαγορευτικό.

Σημειώνεται πως η νέα φορολογική κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν το 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

Επί τάπητος θα τεθεί και η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών υπό το φως των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Το πλεόνασμα

Οι θεσμοί θα «ξεσκονίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% φέτος, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το 2020 θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ και θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το επόμενο έτος.

Η ετυμηγορία των θεσμών αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου ενώ στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή:tovima.gr

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ