Επίδομα γέννησης: Από το νέο χρόνο ξεκινά η καταβολή του

Επίδομα γέννησης

Το επίδομα γέννησης θεσμοθετεί η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2020 με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα καταβάλλεται για κάθε παιδί που γεννιέται βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της τόνισε ότι τα κριτήρια θα είναι οριζόντια, 40.000 ευρώ εισόδημα για ένα άτομο και για ζευγάρι που δεν έχει ακόμα παιδί 60.000 ευρώ, καθώς το επίδομα θα έχει δημογραφικό και όχι προνοιακό χαρακτήρα.

Το επίδομα γέννησης αναμένεται να λάβουν 83.000 οικογένειες ενώ το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ.

Πως θα καταβάλλεται το επίδομα γέννησης

Σε δύο δόσεις θα καταβάλλεται το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι 1.500 ευρώ και θα καταβάλλεται μετά από αίτηση στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός του επόμενου εξαμήνου από την γέννηση του παιδιού. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι:

40.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια.

60.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο για ζευγάρι.

Το ποσό των 60.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε επιπλέον ανήλικο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια. Για παράδειγμα το όριο φτάνει τα 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως για ένα ζευγάρι με ένα παιδί.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την δεκαετή παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα των δικαιούχων για την λήψη του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι θέτει ως όριο τα δέκα χρόνια, προκειμένου οι δικαιούχοι των επιδομάτων να έχουν βιοτικό δεσμό με τη χώρα. Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν ομογενείς, Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δικαιούχοι επικουρικής προστασίας, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

Ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης. Όμως επειδή η ηλεκτρονική υποβολή τους ξεκίνησε το 2012, ουσιαστικά εμπράκτως θα αποδεικνύεται για τα προηγούμενα οκτώ έτη η παραμονή το 2020 και σταδιακά θα φτάσει το 2022 τη δεκαετία.

Το επίδομα γέννησης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή:businessnews.gr

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ