Επίδομα στέγασης σε όσους χάνουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό

Επίδομα στέγασης

Επίδομα στέγασης αντί επιδότησης της δόσης του δανείου που ισχύει σήμερα, θα παίρνουν όσοι χάνουν το ακίνητό τους από την τράπεζα και δεν έχουν ρυθμίσει το δάνειό τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία ή μέσω του νόμου Κατσέλη.

Αυτό θα προβλέπει το νέο καθεστώς μετά την 1η Μαίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με το νόμο Κατσέλη, ο οποίος θα αντικατασταθεί και στη θέση του θα θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο για την πτώχευση ιδιωτών.

Η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη είναι κυβερνητική υποχρέωση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και αποτελεί αντικείμενο ήδη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που βρίσκονται στην Αθήνα.

Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συνεχίσουν τον κύκλο επαφών με τις τράπεζες που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κύκλος επαφών προβλέπει συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τράπεζα Πειραιώς, ενώ αύριο Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν συνάντηση με στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της Eurobank.

Ο νέος νόμος που θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας θα επιτρέπει την πτώχευση των νοικοκυριών, δίνοντάς τους δεύτερη ευκαιρία για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους χωρίς χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιήσουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν ενταχθούν έγκαιρα στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύει έως τα τέλη Απριλίου και δεν τηρούν τη ρύθμιση που έχουν κάνει με την τράπεζα, θα χάνουν το σπίτι τους, το οποίο θα βγαίνει σε πλειστηριασμό χωρίς περιορισμούς.

Σε περίπτωση που πρόκειται για φτωχό νοικοκυριό, το δημόσιο θα χορηγεί επίδομα στέγασης προκειμένου να καλύψει ένα μέρος από το ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα. Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ισχύει και σήμερα. Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου πτωχευτικού νόμου.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να συμφωνήσει με την τράπεζα να συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι, καταβάλλοντας όμως πλέον – αντί της δόσης του δανείου, από το οποίο έχει απαλλαγεί – ενοίκιο. Προφανής προϋπόθεση είναι το ακίνητο να μην έχει μεταβιβαστεί και να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του φυσικού προσώπου, δηλαδή να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του ενοικίου που συμφωνεί με την τράπεζα.

Το νέο καθεστώς δεν έχει καμία σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ρυθμίζει το δάνειό του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να παίρνει από το κράτος επιδότηση για τη δόση του δανείου που συμφωνεί με την τράπεζα. Πρόκειται προφανώς για ένα δυσμενέστερο καθεστώς, αφού επιτρέπει τον πλειστηριασμό όλης της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη, ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα που αποτελεί την πρώτη του κατοικία και στην οποία διαμένει.

Πηγή: mononews.gr

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ