ΕΣΠΑ: Δώδεκα μεγάλα αποχετευτικά έργα στην Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας

ΕΣΠΑ: Δώδεκα μεγάλα αποχετευτικά έργα στην Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας

Την ένταξη, στο νέο ΕΣΠΑ, 12 μεγάλων αποχετευτικών έργων, συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ, από τη λειτουργία των οποίων θα βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής 62.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία δημάρχων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα έργα θα γίνουν σε δέκα δήμους και διευκρίνισε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018 ενώ έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης από ένα έως δύο χρόνια.

Τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα γίνουν έργα ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων στο Ασβεστοχώρι και τον Χορτιάτη, κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στον Πεντάλοφο και τη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων στη Σουρωτή και την Αγία Παρασκευή του Δήμου Θέρμης, κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Ζαγκλιβέρι του Δήμου Λαγκαδά, δημιουργίας εξωτερικού δικτύου και συμπληρωματικών έργων στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας.

Έργα στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες Κεντρικής Μακεδονίας

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες θα γίνουν έργα κατασκευής υποδομών συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας ακαθάρτων υδάτων και δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού στη δημοτική κοινότητα Κύρρου του Δήμου Πέλλας, αποχετευτικά έργα στην Τερπνή και τη Νιγρίτα του Δήμου Βισαλτίας, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αγωγοί λυμάτων, καθώς και βιολογικός καθαρισμός στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά στις Σέρρες, επεκτάσεις του δικτύου της Γουμένισσας στον Δήμο Παιονίας Κιλκίς, έργα ολοκλήρωσης του δικτύου των ακαθάρτων και σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και έργα δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στη Μελίκη του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Ικανοποίηση για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ εξέφρασαν οι δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

Δήλωση Τζιτζικώστα για τα παράπονα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για παράπονα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη μη ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι αφορούσαν το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχει συγκεκριμένα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα κριτήρια που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτοί οι κανόνες είναι πολύ σφιχτοί δηλαδή ο κάθε δήμος, ο κάθε δήμαρχος πρέπει να έχει τη γνώση, την ικανότητα και τους συνεργάτες για να μπορέσει να αντιληφθεί ποιες είναι αυτές οι παράμετροι που θέτει κάθε πρόγραμμα και να το ακολουθήσει» είπε και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης η δημοτική Αρχή επέλεξε καταθέσει προτάσεις που δεν πληρούσαν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα αυτά που καταρχήν πρότεινε, χωρίς να υπάρχουν βέβαια καν μελέτες, να μην μπορούν να προχωρήσουν και να μην μπορούν να ενταχθούν.

Την ίδια ώρα, δυστυχώς, υπάρχουν περιοχές στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ο Βαρδάρης, η Ξηροκρήνη και άλλες, που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και θα μπορούσαν κάλλιστα, αν είχε σχεδιαστεί σωστά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, να έχουν ενταχθεί στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ