Διευκρινίσεις Χαρίτση για τα δημοσιεύματα περί ΕΣΠΑ

Χαρίτσης: Η ΝΔ να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική της για τη διαχείριση των ΕΣΠΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ΕΣΠΑ έδωσαν, κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Αλέξη Χαρίτση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένα νούμερα. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ 2007-2013, οι κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού επισημαίνουν πως το κλείσιμό του δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, ούτε ήρθε αυτόματα, όπως υποστηρίζεται στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Αλέξης Χαρίτσης: Το ΕΣΠΑ 2007-2013 παρελήφθη με χαμηλή απορρόφηση

«Καταρχήν το ΕΣΠΑ 2007-2013 παρελήφθη με χαμηλή απορρόφηση» τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ, εξηγώντας ότι «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση που από το 2007 μέχρι και το 2014 (δηλαδή για 7 χρόνια) είχε απορρόφηση μόλις 60% και πολλά σκάνδαλα και έρευνα από τον εισαγγελέα τον ΣΔΟΕ την OLAF κλπ. Εμείς μέσα σε ένα χρόνο πήγαμε την απορρόφηση στο 100% καθαρίζοντας ταυτόχρονα το πρόγραμμα από τα ύποπτα έργα».

Κατά δεύτερο λόγο – συνεχίζουν οι κύκλοι του υπουργού – το υπουργείο παρέλαβε 6 δισ. υπερδέσμευση σε όλα τα προγράμματα χωρίς να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αποπληρωμή τους. Ακόμα χειρότερα, οι εντάξεις έργων μόνο τον Δεκέμβρη 2014 και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2015 ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, καθαρά για προεκλογικούς λόγους. Τα έργα αυτά θα έπρεπε, είτε να μεταφερθούν στον νέο ΕΣΠΑ, υπονομεύοντας την υλοποίησή του είτε να πληρωθούν από εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός) που προφανώς δεν υπήρχαν. Εμείς προχωρήσαμε λοιπόν σε απεντάξεις εκατοντάδων ανώριμων έργων για να μπορέσουν τα προγράμματα να κλείσουν ομαλά.

«Παγωμένα πολλά μεγάλα έργα»

Επίσης πολλά μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και το Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν παγωμένα με κίνδυνο να έπρεπε να επιστραφούν 3 δισ. στην ΕΕ αν δεν τελείωναν έγκαιρα, συνέχισαν οι ίδιοι κύκλοι.
«Το υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο αντιμετώπισε τα παραπάνω, αλλά η Ελλάδα κατέκτησε και την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ (η μόνη πρωτιά που έχει η χώρα στην Ιστορία της ΕΕ) εν μέσω μνημονίων κλπ, διοχετεύοντας πολύ σημαντική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, κάτι που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας, βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φορέων κλπ.

Όλα τα παραπάνω, τα δημοσιεύματα τα θεωρούν περίπου αυτονόητα, λες και τα είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν κανένας πριν από εμάς, τονίζουν κύκλοι του Αλέξη Χαρίτση.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ