Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υπάρχει διάσταση απόψεων για το χρέος αλλά όλες οι πλευρές ήρθαν πιο κοντά

Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup

Τη βεβαιότητά του ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν σκληρά, ώστε, στο επόμενο τακτικό Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, να υπάρξει συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υπάρχει διάσταση απόψεων για το χρέος αλλά όλες οι πλευρές ήρθαν πιο κοντά

«Υπάρχει πρόοδος. Υπάρχει μια γενική συμφωνία πως έχουμε σεβαστεί τις δεσμεύσεις μας σε ότι αφορά τα μέτρα που έπρεπε να λάβουμε και όλοι μας έδωσαν συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Ωστόσο το θέμα του χρέους, που είναι σοβαρό ζήτημα και αφιερώσαμε μεγάλο χρόνο σε αυτό στη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία. Υπάρχει διάσταση απόψεων για το χρέος αλλά όλες οι πλευρές ήρθαν πιο κοντά. Ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκε ακόμα η κατάσταση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και οι αγορές για το θέμα του χρέους. Γι’ αυτό θα εργαστούμε τις επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι το επόμενο Eurogroup ώστε να υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Η πλήρης ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ