Ευρωεκλογές 2019: Απώλειες για τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου

Απώλειες για τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, αλλά και των Φιλελεύθερων και των Πράσινων επιφύλασσαν οι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, στις οποίες η συμμετοχή έφτασε σε υψηλό ποσοστό 20ετίας.

Έτσι, το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκλέγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγγίζει το 71%, με βάση τα επικαιροποιημένα ποσοστά των πολιτικών ομάδων και της αναγωγής τους σε έδρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής υποψήφιοι ξεκίνησαν να ορίζουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό προγραμματικής συμμαχίας για τον καθορισμό της νομοθετικής ατζέντας της επόμενης περιόδου.

H συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αγγίζει το 51%.

To υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σημειώθηκε στο Βέλγιο, με 89% και το χαμηλότερο στην Σλοβενία με 28,29%.

Στην Ελλάδα η συμμετοχή κινείται γύρω στο 57-58% δηλαδή μία με δύο μονάδες μειωμένη σε σχέση με το 2014. Στην Κύπρο φτάνει το 45%, ποσοστό αυξημένο κατά 1 μονάδα σε σχέση με το 43,97 του 2014.

  • Στο 50,95%, δηλαδή 8 μονάδες πάνω από το 2014, έφτασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, μεταξύ των Κρατών Μελών, όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ, Ζαμ Ντουκ, στις Βρυξέλλες.
  • ΕPP 182 έδρες, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)147, ΕCR (Συντηρητικοί) 59, ALDE + 109, GUE/NGL (Αριστερά) 38, Πράσινοι 69, EFDD (Φαραζ) 54, ENF (Λεπέν) 58, μη εγγεγραμμένοι (ΝΙ) 6 και άλλοι 29.
  • 83 έδρες φαίνονται να χάνουν οι μεγαλύτερες κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες της Ευρώπης(ΕΛΚ & Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), σύμφωνα με τα μη οριστικά αποτελέσματα.
  • Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εξασφαλίσει 182 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Οι Σοσιαλιστές θα εξασφαλίσουν 147 έδρες και οι φιλελεύθεροι 109 έδρες.
  • Επίσης, 112 έδρες εκτιμάται ότι θα λάβουν μαζί δύο κόμματα της ακροδεξιάς(EFDD & ENF)
  • Οι προβλέψεις για ένα «Πράσινο Κύμα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως επαληθεύονται, με σημαντική ενίσχυση της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας να ενισχύουν την παρουσία τους, αποκτώντας 69 έδρες έναντι 52 στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Φωτογραφία από Euronews στην οποία καταγράφονται οι δυνάμεις των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων του ΕΚ για μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος. Την Τρίτη συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής των 28 για την έναρξη της διαδικασίας ονοματολογίας για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και στην τακτική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.

Ευρωσκεπτικιστές, συντηρητικοί και λαϊκιστές σε άνοδο

Οι λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σημειώνουν άνοδο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυτή τη φορά ίσως προσπαθήσουν να σχηματίσουν ενιαία πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοσό που κυμαίνεται από 23 ως 24,2%, περίπου ίδιο με αυτό του 2014 (24,9%).

Στη Γερμανία το AfD πέτυχε τον στόχο του με 10,5%, έναντι 7,1% το 2014.

Στην Ουγγαρία το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατήγαγε μεγάλη νίκη με 56% και περισσότερες από 45 μονάδες μπροστά από την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Στην Ιταλία, όπου τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδας), οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προμηνύουν μεγάλη νίκη της Λέγκας με περισσότερο από 35%.

Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, το Κόμμα των Φινλανδών σημείωσε άνοδο, αλλά όχι τόσο μεγάλη όση αναμενόταν βάσει των δημοσκοπήσεων.

Στη Σουηδία το Κόμμα των Δημοκρατών καταγράφει μεγάλη άνοδο από 9,67% το 2014 σε 16,9%.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι τα ακροδεξιά κόμματα ίσως συγκεντρώσουν έως και 200 έδρες σε σύνολο 751, με τον βασικό υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά να ζητεί μετά την ανακοίνωση των exit poll «τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άνοδος των Πρασίνων

Οι Πράσινοι στη Γερμανία σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό τους στο 20,7 (το πρωί της Δευτέρας) έναντι 10,7% το 2014. Μεγάλη άνοδο σημείωσε στη Γαλλία το Ευρώπη- Οικολογία οι Πράσινοι, καθώς αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη στη χώρα με 13%, έναντι 8,9% το 2014.

Η κινητοποίηση γύρω από τη Σουηδή, έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κινητοποίησε χιλιάδες νεαρούς Ευρωπαίους να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να απέδωσε καρπούς.

Στη Φινλανδία οι Πράσινοι είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη άνοδο, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 15%.

Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής

Το 51% αγγίζει πανευρωπαϊκά η συμμετοχή των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας.

Στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11 μονάδες σε σχέση με το 2014, φτάνοντας στο 59%. Στη Γαλλία καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1994, καθώς η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 51 και του 54%.

Αντίστοιχη είναι η τάση και σε πολλές άλλες χώρες, περίπου 35% η συμμετοχή στην Ισπανία έναντι 24% το 2014, 15% στην Πολώνια έναντι περίπου 7% και 17% στην Ουγγαρία έναντι 11,5% στις προηγούμενες εκλογές.

Ποιος θα επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Κάποιοι ηγέτες κρατών αντιμετωπίζουν με απροθυμία την ιδέα να αφήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, θα δώσει περισσότερα όπλα σε όσους, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αντιτίθενται στην ιδέα των “Spitzenkandidaten”.

Πηγή: euronews.com

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ