Χαμηλά στις επιλογές των ασφαλισμένων η εξαγορά πλασματικών ετών

Υπ. Εργασίας: Η εγκύκλιος για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης

Περιορισμένος παραμένει ο αριθμός των ασφαλισμένων που επιλέγουν την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, στοχεύοντας σε προσαύξηση σύνταξης. Εξάλλου, μετά και τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου,  η εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης συμφέρει μόνο πολύ συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.

Καταβολή του 20% του τελευταίου τους μεικτού μισθού για την εξαγορά κάθε πλασματικού μήνα

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά κάθε πλασματικού μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μεικτού μισθού τους, ενώ στην περίπτωση των αυτοαπασχολουμένων ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις μηνιαίες εισφορές που καταβάλλουν.

Αναλυτικά, «κλειδί» στον υπολογισμό του κόστους εξαγοράς είναι το εισόδημα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι η αύξηση αφορά εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες με αποδοχές άνω των 840 ευρώ που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών, μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Αναλυτικά, το κόστος εξαγοράς είναι πλέον έως και έξι φορές υψηλότερο μεγαλύτερο σε περιπτώσεις υψηλόμισθων με ανώτατο μηνιαίο εισόδημα 5.860 ευρώ τον μήνα καθώς από 167,85 ευρώ εκτοξεύεται σε 1.172 ευρώ.

Οι ζημιωμένοι ασφαλισμένοι

Στη λίστα με τους ασφαλισμένους που «χάνουν», σε σχέση με το προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, είναι μισθωτοί με τελευταίο μεικτό μισθό πάνω από 840 ευρώ τον μήνα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 840 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος υποβολής της αίτησης, ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. προσωπικό εδάφους αεροπορικών επιχειρήσεων, ιπτάμενο προσωπικό, ηθοποιοί, τεχνικοί θεάτρου, μουσικοί κ.ά.) που θα καταθέσουν αίτηση μέχρι και το 2019, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από το 20% του τελευταίου μισθού τους για κάθε μήνα εξαγοράς.

Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται, επίσης, ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση οι οποίοι θα πληρώσουν διπλά την εξαγορά των πλασματικών ετών, καθώς υποχρεούνται από 1/1/2017 να καταβάλουν εισφορές για κάθε δραστηριότητά τους αλλά και συνταξιούχοι που ήθελαν να αναγνωρίσουν χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας και χήρες που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον χρόνο θητείας του θανόντος για να προσαυξήσουν τη σύνταξη χηρείας, αφού οι σχετικές διατάξεις καταργήθηκαν.

Για ποιους είναι ελκυστική η εξαγορά πλασματικών ετών

Πολύ μικρότερη είναι η λίστα με αυτούς για τους οποίους η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών παραμένει ελκυστική. Σε αυτή βρίσκονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν φέτος αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών και οι οποίοι θα πληρώσουν μόνο 10% του τρέχοντος μισθού τους. Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών συμφέρει επίσης γονείς ανηλίκων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, κυρίως γυναίκες που με τη χρήση αυτών των ετών θεμελιώνουν αναδρομικά 3-5 χρόνια (το διάστημα 2010-2012), καθώς και άνδρες στο Δημόσιο για τη συμπλήρωση 35ετίας.

Προσοχή: Η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έτη εξαγοράς για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών χάνονται και δεν επιστρέφονται. Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ