ΤΕΕ: Εξαίρεση των μηχανικών από τη χρήση POS

Η επιστολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στον υπουργό Οικονομικών

ΤΕΕ: Εξαίρεση των μηχανικών από τη χρήση POS

Την εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS στις συναλλαγές τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κοινοποιείται στον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, στην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή Στασινού προς Τσακαλώτο μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ οφείλει να προχωρήσει στην εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS και αποδομείται πλήρως η λογική της επιβολής αυτού του μέτρου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή:

1. Οι εισπράξεις των αμοιβών των μηχανικών γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό.

Το ΤΕΕ διαθέτει, από το 2007, πληροφοριακό σύστημα υποβολής και υπολογισμού της νόμιμης αμοιβής το οποίο εκδίδει κωδικούς κατάθεσης των αμοιβών σε επαγγελματικό λογαριασμό και έτσι δεν τίθεται θέμα απόκρυψης φορολογικής ύλης. Επιπλέον, το ύψος των αμοιβών των μηχανικών, λόγω της φύσεως της παρεχόμενης εργασίας, η οποία δεν είναι στιγμιαία και απαιτεί χρόνο ολοκλήρωσης, είναι σχετικά υψηλή ανά συναλλαγή (μέσος όρος 2016 περίπου 600€) και δεν προσφέρεται για είσπραξη μέσω POS.

Με δεδομένο ότι οι αμοιβές υπολογίζονται και καταβάλλονται σε επαγγελματικό λογαριασμό, η επιβολή POS δεν συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, απλά θα επιβαρύνει τους μηχανικούς και τους πολίτες .

2. Το άρθρο 65 παρ. 1 του νόμου Ν. 4446/2016 προβλέπει ότι:

«1. Οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές, υποχρεούνται, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ), να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής». Επομένως, το πεδίο εφαρμογής του νόμου περιορίζεται στις συναλλαγές με καταναλωτές. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αμφιβολία ότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου οι συναλλαγές οι οποίες εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του λήπτη της υπηρεσίας. Περαιτέρω, κατά την παροχή των υπηρεσιών ο μηχανικός έχει σχέση εντολής με τον εντολέα του, δεδομένου ότι πληθώρα νομοθετικών διατάξεων επιβάλλουν υποχρεωτικά την ανάθεση έργου σε μηχανικό, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ο λήπτης, δηλαδή, των υπηρεσιών δεν είναι καταναλωτής και αντιστοίχως ο μηχανικός κατά την παροχή των υπηρεσιών δεν είναι «προμηθευτής».

3. Δεδομένου ότι ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία η υποχρεωτική πληρωμή των επαγγελματικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (όριο μικρότερο του μέσου ύψους αμοιβής μηχανικού) μέσω τραπεζικών προϊόντων (κατάθεση σε λογαριασμό, ηλεκτρονική διατραπεζική μεταφορά, πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα κλπ):

H ανωτέρω αναφορά για υποχρεωτική χρήση POS για την εκτέλεση συναλλαγής παραβιάζει το δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας μεταξύ των μερών (μηχανικός – εντολέας), καθώς προωθεί, ως μη όφειλε, τη χρήση ενός τραπεζικού προϊόντος σε βάρος των άλλων, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι τράπεζες παρέχουν ευνοϊκότερη τιμολόγηση στους επαγγελματίες μηχανικούς για τη χρήση επαγγελματικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα τη μικρότερη επιβάρυνση τόσο του μηχανικού όσο και του εντολέα του. Επομένως, τυχόν επιμονή του Υπουργείου σε ερμηνεία της διάταξης που θα υποχρεώνει τους μηχανικούς στη χρήση ενός μόνο τραπεζικού προϊόντος, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εφαρμοζόμενες ήδη διατάξεις και προκαλεί αθέμιτη παρέμβαση των υπηρεσιών σας (λόγω ερμηνείας) – και όχι του ίδιου του νομοθέτη – στον ανταγωνισμό και παραβιάζει υπέρτερο, προστατευόμενο από το νόμο και το Σύνταγμα, δικαίωμα.

4. Η επιβολή πρόσθετου κόστους στις συναλλαγές των μηχανικών με τους εντολείς τους, το οποίο θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν στους τελευταίους, έχει ως συνέπεια:

Αδικαιολόγητη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και δυσχέρανση της πρόσβασης σε μηχανικό για τους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των έργων & των κατασκευών. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω πρόσθετο κόστος, λόγω της χρήσης POS, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελές μέγεθος, αλλά αθροιστικώς με όλες τις υπόλοιπες χρηματικές επιβαρύνσεις, που έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια οι έλληνες πολίτες.

5. Η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και επαγγελματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα:

το «πάγωμα» των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του μηχανικού. Η υποχρεωτική επιβολή του κόστους αγοράς ή μίσθωσης τερματικού μηχανήματος POS σε μηχανικούς, που εκ των πραγμάτων δεν θα το χρησιμοποιήσουν, είναι προδήλως δυσανάλογη και αδικαιολόγητα επαχθής. Ο νομοθέτης μπορούσε και όφειλε να έχει εισαγάγει κριτήρια που σχετίζονται με την οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα και τον κύκλο εργασιών των επαγγελματιών που θα υφίστανται το πλέον επαχθές μέτρο της υποχρεωτικής τοποθέτησης τερματικού μηχανήματος POS.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ