Πρόωρη μείωση φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσει σε δημοσιονομικά ελλείμματα

ΣΕΒ: Ακόμα ισχυρότερος ο ρυθμός ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο

Η ζοφερή πραγματικότητα υπό την οποία λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελεί σε τελική ανάλυση τον πλεόν αδιάψευστο κριτή αναφορικά με τη βελτίωση ή χειροτέρευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε διάφορους τομείς. Τα παραπάνω σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την κατάταξη της Ελλάδας, ως προς την ανταγωνιστικότητα, του World Economic Forum.

«Στο πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (μηνός Οκτωβρίου), το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αμφισβητεί τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του World Economic Forum (WEF) Global Competitiveness Report, που τοποθετούν την ελληνική οικονομία στην 87η θέση της σχετικής κατάταξης διεθνούς ανταγωνιστικότητας» αναφερει, χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ.

«Είναι καταρχήν αλήθεια ότι η συγκεκριμένη έκθεση του WEF στηρίζεται αποκλειστικά σε κρίσεις επιχειρηματικών στελεχών που βιώνουν καθημερινά το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι σε μακροοικονομικούς δείκτες, γύρω από την πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία ή την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

ΣΕΒ: Οι έρευνες καταγράφουν με τρόπο αξιόπιστο τις απόψεις της επιχειρηματικής κοινότητας

Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά καταρχήν τη διαχρονική κατάταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα με βάση το WEF και την πραγματική σταθμική συναλλαγματική ισοτιμία, με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντων, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό επιβεβαιώνει την αξιοπιστία των μετρήσεων του WEF, αλλά και της πιο πρόσφατης έκθεσης ανταγωνιστικότητας Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας που, παρεμπιπτόντως, καταρτίζεται χωρίς την διαδικαστική ανάμιξη του ΣΕΒ στην αποστολή των ερωτηματολογίων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της έκθεσης του WEF.

Με άλλα λόγια, οι σχετικές έρευνες καταγράφουν με τρόπο αξιόπιστο τις απόψεις της επιχειρηματικής κοινότητας και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο η επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται την πορεία της χώρας».

«Η χωρίς ανάπτυξη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα»

Κατά τα άλλα, ο ΣΕΒ επισημαίνει την υπερφορολόγηση εισοδημάτων και περιουσίας και τους υψηλούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζει η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία , το λαθρεμπόριο και τη μείωση των τιμών στα ακίνητα. Τονίζει ωστόσο ότι «η πρόωρη (χωρίς ανάπτυξη δηλαδή) μείωση των φορολογικών συντελεστών, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, δρώντας αποσταθεροποιητικά για την ελληνική οικονομία».

«Έχοντας δρομολογήσει την ανάπτυξη και έχοντας χαράξει με υπευθυνότητα τον δρόμο για σταδιακή μείωση της φορολόγησης της εργασίας και της παραγωγής, μπορούμε ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να σιγουρέψουμε και να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία», καταλήγει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ