Δήμοσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν να χρωστούν σε fund με έδρα το Λονδίνο

Ενήμερα στεγαστικά δάνεια ύψους 5,3 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηλών και Δανείων σε ξένο επενδυτικό σχήμα

Δήμοσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν να χρωστούν σε fund με έδρα το Λονδίνο

Εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων, με συνολικό ύψος που ανέρχεται περισσότερο από άνω τα 5000.000 ευρώ, μεταβιβάστηκαν σε βρετανικό fund(Grifonas Finance No1 PLC), σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Έλαβαν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και πληρώνουν δόσεις σε ξένο fund

Οι πολίτες που έλαβαν αυτά τα δάνεια, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), σε μια χρονική συγκυρία, όπου η οικονομική τους κατάσταση ήταν καλύτερη από τη σημερινή, βρίσκονται, πλέον, σε αδιέξοδο. Η δόση του δανείου τους παραμένει σταθερή και αποπληρώνεται με παρακράτηση απευθείας από το μισθό τους, ακόμη και αν οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί και οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα.

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγούνταν ανάλογα με το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος, με το «ταβάνι» της αποπληρωμής τους να φτάνει τα 30 έτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στις 17/11/2015 υπήρξε συμφωνία εκχώρησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από στεγαστικά δάνεια, συνολικού ποσού 5.299.668,48 ευρώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς την εταιρία.

Διαψεύδει την πώληση δανείων σε ξένα funds το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων

Από την πλευρά του, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ανακοίνωση του διαψεύδει κατηγορηματικά τα σημερινά δημοσιεύματα. Αντιθέτως, τονίζει πως, σε υλοποίηση απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ του Ιουλίου 2016, επαναγόρασε τον τρέχοντα μήνα δάνεια συνολικής αξίας 4,8 εκ. ευρώ. Δάνεια που είχαν εκχωρηθεί, στο πλαίσιο τιτλοποίησης, τον Ιούλιο του 2006 στην εταιρεία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No1 PLC με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Grifonas Finance No1 PLC δεν είναι Fund. Η επαναγορά των δανείων πραγματοποιήθηκε από το ΤΠΔ ώστε οι δανειολήπτες να ενταχθούν στα ευνοϊκά προγράμματα ρυθμίσεων του Ταμείου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, η νέα πολιτική επαναγοράς τιτλοποιημένων δανείων του ΤΠΔ πρόκειται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται, ότι σε εφαρμογή του νόμου 3453/2006 και σχετικών υπουργικών αποφάσεων, η πολιτική που ακολουθούσε το Ταμείο όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ρυθμίζει τιτλοποιημένα δάνεια, ήταν αυτά να αντικαθίστανται με άλλα, μέσω συμβάσεων επανεκχώρησης και εκχώρησης, που συνάπτονταν ταυτόχρονα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ