Πρώτα γερμανικές εκλογές και για το χρέος… βλέπουμε!

Πρώτα γερμανικές εκλογές και για το χρέος βλέπουμε

Χωρίς «λευκό καπνό» αναφορικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε αργά εχθές το βράδυ το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι εκπρόσωποι των θεσμών υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία.

Eurogroup: Συμφωνία για το χρέος στις 15 Ιουνίου

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες

«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πιερ Μοσκοβισί: Είμαστε εδώ για να λύσουμε τις τελευταίες διαφορές για το χρέος

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του πως «ήταν μία μακρά νύχτα. Δεν καταλήξαμε αλλά η δουλειά που έγινε ήταν πολύ σημαντική. Αρχικά συμφωνήσαμε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την Ελλάδα. Τα προαπαιτούμενα εμπεριείχαν μεταρρυθμίσεις που δεν ήσσονος σημασίας αλλά αγγίζουν όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Σε αυτό το πακέτο συμφωνήθηκαν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4% του ΑΕΠ μετά το 2019. Αυτά τα μέτρα που είναι δύσκολα, ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις, πρέπει να καταλήξουν σε μία συνολική συμφωνία».

Τέλος, για το χρέος ανέφερε πως «είχαμε μακροσκελείς και αναλυτικές συζητήσεις. Δεν βγάλαμε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα αλλά προχωρήσαμε αρκετά. Πρέπει να συνομολογήσουμε σε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Έχουμε γόνιμο έδαφος και δεν πρέπει η δουλειά που κάναμε να πάει επί ματαίω».

Όλοι συμφωνούν για το ελληνικό χρέος αλλά η Γερμανία έχει εκλογές

Οι περιφερειακοί «παίκτες» στο γεωπολιτικό «παιχνίδι» της ελληνικής κρίσης φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της ρύθμισης για το χρέος της Ελλάδας. Τι λέει όμως η γερμανική πλευρά; Η Γερμανία με μπροστάρη τον Σόιμπλε παίζει ξεκάθαρα καθυστερήσεις στο ελληνικό ζήτημα. Η Μέρκελ έχει μπροστά της τις γερμανικές εκλογές και είναι σχεδόν απίθανο να προχωρήσει σε οριοθετημένες κινήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν μιλήσουν οι γερμανικές κάλπες. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες περί γραβάτας κτλ έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε αγωνία και θηλειά που σφίγει γύρω από το λαιμό του πρωθυπουργού, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ