Γεροβασίλη: Στρατηγικός μας στόχος το Δημόσιο του 2020

Γεροβασίλη: Στρατηγικός μας στόχος το Δημόσιο του 2020

«Στρατηγικός μας στόχος αποτελεί το Δημόσιο του 2020, δηλαδή η μετάβαση σε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση». Την επισήμανση έκανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα “Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Επικαλούμενη την “Ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης έτους 2016”, ανέφερε ότι τα έτη 2009-2016, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε ποσοστό 18,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 127.236 φυσικά πρόσωπα.

Όλγα Γεροβασίλη: Αμφιλεγόμενο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της οριζόντιας μεταβολής στον αρθιμό των δημοσίων υπαλλήλων

«Η οριζόντια αυτή μεταβολή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν κατάφερε παρά ένα αμφιλεγόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μεσο-μακροπρόθεσμα, η κατάληξη αυτής της προσέγγισης υπήρξε η πλήρης αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Με τρόπο, δηλαδή, αιφνίδιο και οριζόντιο, ο δημόσιος τομέας έχασε τη θεσμική μνήμη του» σχολίασε σχετικά.

Όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη, η αντιμετώπιση της απορρύθμισης στον δημόσιο τομέα, υπήρξε προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου και με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, αποκαταστάθηκαν “από την πρώτη στιγμή η εργασιακή ειρήνη και το κύρος της δημόσιας διοίκησης”.

«Στρατηγικός στόχος η ουσιαστική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο»

“Στρατηγικός στόχος και επόμενο βήμα μετά την αποκατάσταση”, συνέχισε, “αποτελεί η ουσιαστική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, η παροχή, δηλαδή, τεχνογνωσίας, κατάρτισης και εργαλείων για τη βελτίωσή τους και την ενίσχυση της αποδοτικότητας της διοίκησης”. Μέλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό, είναι να τεθούν οι θεσμικές εκείνες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη οριζόντιων πολιτικών.

“Να εισάγουμε, δηλαδή, ένα αντικειμενικό σύστημα διαδικασιών που θα αποσκοπεί στον διαχωρισμό της πολιτικής τάξης από τον διοικητικό μηχανισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμαστε ήδη, με στόχο την εμπέδωση της ανεξαρτησίας, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στον δημόσιο τομέα και από αυτή τη λογική υπαγορεύεται και το νέο Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων” εξήγησε.

Όπως διευκρίνισε, το νέο Σύστημα Επιλογής προϊσταμένων, ενισχύει το αίσθημα δικαίου μεταξύ των στελεχών υψηλών προσόντων που “υπερβαίνουν σήμερα τις 30.000 στο ελληνικό Δημόσιο (κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών), παρά τα όσα απαξιωτικά σκοπίμως κάποιοι ισχυρίζονται”.

«Οι επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης δεν θα επηρεάζονται από την εκάστοτε πολιτική εναλλαγή στη χώρα»

Για την κ. Γεροβασίλη, το νέο Σύστημα σηματοδοτεί “μια αλλαγή στην κατεύθυνση ενός πιο δημοκρατικού και ανοιχτού συστήματος διακυβέρνησης καθώς οι επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης δεν θα επηρεάζονται από την εκάστοτε πολιτική εναλλαγή στη χώρα”.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά η διατίθεται ηλεκτρονικά το Εγχειρίδιο Δομημένης Συνέντευξης και στις κρίσεις των γενικών διευθυντών θα συμμετέχουν δύο μέλη του ΑΣΕΠ, ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και ένας εκπρόσωπος του ΕΚΔΔΑ.

“Δική μας ευθύνη είναι να προωθήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, που θα εξασφαλίσουν “τον κατάλληλο υπάλληλο, στην κατάλληλη θέση” κατέληξε η υπουργός.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ