Στροφή των νέων σε γεωργία και κτηνοτροφία

Βαγγέλης Αποστόλου: Στην παραγωγική ανασυγκρότηση οφείλει ο αγροτικός χώρος να πρωταγωνιστήσει

Στροφή των νέων σε γεωργία και κτηνοτροφία

«Να γίνει πεποίθηση σε όλους μας ότι μέσα από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και όχι αναφορά εγκατάλειψης και απλήρωτου κόπου. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία μας προς μια περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ μας. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια οφείλει ο αγροτικός χώρος να πρωταγωνιστήσει. Κι αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι». Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου από την Καρδίτσα, σε εκδήλωση για την ελληνική κτηνοτροφία, αναλύοντας το ρόλο της του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Βαγγέλης Αποστόλου: Συνδεδεμένη με την παραγωγική ανασυγκρότηση η ανάπτυξη της χώρας

Όλοι πλέον παραδέχονται, διευκρίνισε, ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρόσθεσε, όλοι εμείς στη κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που για τη χώρα μας είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τη παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου, αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα του αγροτικού χώρου που κυριαρχούν στις συζητήσεις, όπως χαρακτηριστικά, είπε, αναφερόμενος στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Στροφή του νέου κόσμου στον αγροτικό χώρο

Ο υπουργός έκανε λόγο και για τα δυνατά σημεία της κτηνοτροφίας, ενώ για τα αδύνατα, μίλησε για το κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, την επίθεση από τις ελληνοποιήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλικιακή ανανέωση, την έλλειψη συνεργατισμού και άλλα. Ειδικότερα για την ηλικιακή ανανέωση, σημείωσε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του μέτρου του νέου ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά την ένταξη νέων αγροτών στον αγροτικό χώρο. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο γεγονός που δείχνει τη στροφή του νέου κόσμου στον αγροτικό χώρο. Οι προκαταβολές (70%) κατεβλήθησαν στους αρχικούς δικαιούχους σε χρόνο ρεκόρ

Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλειοψηφία όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Θα προσπαθήσουμε, εξήγησε, να εξασφαλίσουμε πόρους από υπερδεσμεύσεις. Θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000 οι αγρότες που θα ενταχθούν.

Στα υπόλοιπα επί μέρους προγράμματα του ΠΑΑ θα προβλεφθεί επίσης ενισχυμένη μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων νέων αγροτών, ώστε να έχουν δυναμική προτεραιότητα στις επενδυτικές τους προσπάθειες. Ωστόσο, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι κληρονομήσαμε στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος των νέων αγροτών που προέκυψαν από τον τρόπο κατανομής των ιστορικών δικαιωμάτων τους, στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ που έκανε η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το 2013 και το 2014.

Δώσαμε μάχες για αυτό. Πολλοί νέοι αγρότες θα επανακτήσουν το 2017 δικαιώματα με αξία που θα προσεγγίζει την περιφερειακή μοναδιαία αξία του έτους 2019.

Δεν είναι η λύση που θέλαμε, είναι όμως αυτή που μπορούσαμε να κάνουμε, εντός κοινοτικού πλαισίου, κατέληξε.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ