Η Αγωγή Υγείας είναι σημαντική για την σχολική κοινότητα

Σύμφωνα με την Δρ. Ματίνα Στάππα- Μουρτζίνη, Οδοντίατρο, τ. Πάρεδρο Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η μαθητική διαρροή έχει μειωθεί κατα το ήμυσι.

ygeia_sxoleio

 

Η “Αγωγή Υγείας” παίζει σημαντικό ρόλο στο σχολείο. Κατά την περίοδο 2013-2014 η μαθητική διαρροή έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.

Η κα Στάππα αναφέρει “το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίως, το οποίο συμβαίνει και στη χώρα μας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 130 περίπου εκατομμύρια παιδιά , διεθνώς δεν πηγαίνουν στο σχολείο και περισσότερα από 110 εκατομμύρια μαθητές, το εγκαταλείπουν πρόωρα.”

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Το θέμα της διάλεξης είναι «Η Αγωγή Υγείας στη σχολική κοινότητα καθοριστικός παράγοντας της Δημόσιας Υγείας».

“Η υγεία είναι σημαντική για την καλή κατάσταση των ατόμων και της κοινωνίας, αλλά η υγεία του πληθυσμού είναι επίσης προϋπόθεση για την οικονομική παραγωγικότητα και ευημερία” υπογράμμισε η κα Στάππα επικαλούμενη τη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. και πρόσθεσε : “πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας κατέχει η διαπαιδαγώγηση, η αγωγή του ατόμου σε θέματα υγείας.”

“Τα πρώτα στοιχεία Αγωγής Υγείας το άτομο τα παίρνει από την οικογένεια.Στη συνέχεια όμως, το σχολείο είναι το πλέον κατάλληλο για την Αγωγή σε θέματα Υγείας και αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για τη μείωση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης “.

Εν συνεχεία ,η κα Στάππα ανέφερε: “Η φτώχια, η βία, η παραβατικότητα, οι συγκρούσεις, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, τα ατυχήματα είναι μερικά από τα κοινωνικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας, αντανακλώνται έντονα στη σχολική κοινότητα και συνδέονται με την σχολική αποτυχία και μαθητική διαρροή.

Η αντιμετώπιση αυτών των κοινωνικών προβλημάτων, καθώς και χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακών, του καρκίνου, του AIDS, της παχυσαρκίας και άλλων έχουν άμεση σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων”, σημειώνει η κα Στάππα.

“Για το λόγο αυτό, η σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση της Αγωγής Υγείας δεν είναι μια απλή ενημέρωση και συσσώρευση γνώσεων σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, αλλά αφορά στην ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για την υιοθέτηση θετικών στάσεων και συμπεριφορών, που προασπίζουν και προάγουν την υγεία μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση”,τόνισε η ίδια.

“Το σχολείο με αφετηρία την Αγωγή Υγείας, μπορεί να υιοθετήσει έναν ρόλο υποστηρικτικό και προληπτικό μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης ακραίων μορφών συμπεριφοράς που θα εμπόδιζαν την προσπάθεια του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας για αυτονομία και δημιουργική ζωή”, σημείωσε.

Τέλος, κατέληξε επισημαίνοντας “πως το 2015, το ποσοστό αναλφαβητισμού για την Ελλάδα έπεσε στο 2,3% σύμφωνα με το Ετήσιο Στατιστικό δελτίο της CIA.”

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ