Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) διαμαρτυρείται για την νέα ανατιμολόγηση φαρμάκων

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την Ελληνική παραγωγή, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε οριακές καταστάσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην αβεβαιότητα" αναφέρει η ΠΕΦ.

farmakopoioi

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επιβολή επιλεκτικών νέων εξοντωτικών τιμών στα φάρμακα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) δηλώνει ότι το ελληνικό φάρμακο εξασθενίζεται με τα νέα μέτρα που αφορούν την ανατιμολόγηση τους.

“Πρόκειται για την πιο στρεβλή ανατιμολόγηση των τελευταίων ετών η οποία, κατά μία αδιανόητη λογική, εστιάζει και πάλι, μονομερώς και ασύμμετρα μόνο στις τιμές των οικονομικών Ελληνικών φαρμάκων. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την Ελληνική παραγωγή, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε οριακές καταστάσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην αβεβαιότητα” αναφέρει η ΠΕΦ που τονίζει ότι την ίδια ώρα τα δημόσια ταμεία δεν εξοικονομούν ούτε 1 ευρώ, ενώ αντίθετα, με την εξέλιξη αυτή αυξάνεται η διείσδυση των ακριβών φαρμάκων.

“Το νέο δελτίο προτεινόμενων τιμών υιοθετεί άκριτα την αλλοπρόσαλλη και αποδεδειγμένα ατελέσφορη πολιτική των «θεσμών». Επιβάλει επιλεκτικά νέες ισοπεδωτικές μειώσεις τιμών μόνο στα ήδη οικονομικά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, βυθίζοντάς τα στην απαξίωση. Οι τιμές περισσότερων από 1.680 ελληνικών φάρμακων κουρεύονται εκ νέου σήμερα έως και 75%. Και αυτή είναι η 11η συνεχόμενη μείωση που επιβάλλεται στοχευμένα στην ελληνική παραγωγή, με συνέπεια τα ελληνικά φάρμακα να έχουν χάσει σε 7 χρόνια το 67% της τιμής τους”, υπογραμμίσει η ΠΕΦ.

Ακόμα, η Πανελλήνια Ένωση φαρμακοβιομηχανίας(ΠΕΦ) επισημαίνει ότι “είναι παράδοξο, το γεγονός πως σε κάθε ανατιμολόγηση, οι τιμές των γενοσήμων και παλιών φαρμάκων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 10-12%, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχες μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται στο 1,5%-2%”.
“Πολλά οικονομικά Ελληνικά φάρμακα θα αποσυρθούν αναγκαστικά από το Σύστημα, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών παραγωγής και θα αντικατασταθούν από νέες εισαγόμενες και πιο ακριβές θεραπείες, με αποτέλεσμα την αύξηση της δημόσιας δαπάνης και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών ” εκτιμά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που καλεί το υπουργείο να εφαρμόσει διαθρωτικά μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και να εφαρμόσει ένα σύστημα δίκαιης τιμολόγησης με ίδιες μειώσεις για όλα τα φάρμακα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ