Ηλεκτρονικό φακέλωμα οφειλετών ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Βασικός πυλώνας του επικαιροποιημένου μνημονίου η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων

Ηλεκτρονικό φακέλωμα φορολογουμένων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Η βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων αποτελεί προσωπικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και αναλύεται διεξοδικά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Ο συγκεκριμένος στόχος της ελληνική κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών είναι σίγουρο πως θα πονοκεφαλιάσει τους έλληνες φορολογούμενος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκήρυξε τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για το φακέλωμα των ελλήνων φορολογουμένων

Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η σχετική προκήρυξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης, διαχείρισης και αυτοματοποίησης διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία 6 πολύ σημαντικών ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα βοηθήσουν τη φορολογική διοίκηση στο έργο της. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία:

 • Εφαρμογής διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
 • 2. Εφαρμογής παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων.
 • 3. Εφαρμογής αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
 • 4. Εφαρμογής παρακολούθησης και αυτοματοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
 • 5. Εφαρμογής ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών.
 • 6. Εφαρμογής εκτυπώσεων και αναφορών.

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με το προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 768.051,50 ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου είναι πολλαπλές και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

 • – Την επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρονικής κατάσχεσης εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι τα τραπεζικά υπόλοιπα. Με την υφιστάμενη διαδικασία μεσολαβούν έως και 15 ημέρες από την ημέρα που θα επιβληθεί η κατάσχεση έως και την ημέρα που θα αποδοθεί το ποσό της κατάσχεσης στο δημόσιο ταμείο. Στόχος είναι αυτό το χρονικό διάστημα να μειωθεί ακόμη και στις 5 ημέρες.
 • – Ταχύτερες κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια. Η σημερινή διαδικασία είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και περιλαμβάνει ακόμη και επίσκεψη του ενοικιαστή στα δικαστήρια για την υπογραφή εγγράφων. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνει πολύ πιο σύντομη με λιγότερη γραφειοκρατία
 • – Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων φορολογούμενων που δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων

Υπό τον φόβο των κατασχέσεων ζουν περίπου 900.000 φορολογούμενοι. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός μέσα στο 2017 αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 1 εκατ.. Η αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων γίνεται, καθώς πολλοί αφήνουν τους φόρους τους απλήρωτους (3,2 δισ. ευρώ νέες οφειλές μέσα στο πρώτο 3μηνο), ενώ επιταχύνονται σταδιακά και οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Διαβάστε επίσης: Εξορθολογισμό των κατασχέσεων θέλουν ΑΑΔΕ και ΕΕΤ

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ