Πώς θα εκτελούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των ακινήτων και την προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων λειτουργών που εγκρίνουν «κούρεμα» δανείων, θεσμοθετεί η κυβέρνηση με ειδικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν να γίνονται και οι πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί μέχρι σήμερα και όχι μόνο οι νέοι πλειστηριασμοί που θα αναγγελθούν εφεξής. Με βάση το ειδικό άρθρο που προστίθεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπεται επίσης η διεύρυνση του χρόνου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα μπορούν να διενεργούνται Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή σε συγκεκριμένες ώρες.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία σύμφωνα με τη δέσμευση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων, θα είναι έτοιμη στα τέλη του μήνα, προκειμένου να λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Διαδικασία

Με βάση τη σχετική διαδικασία κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, αφού έχει καταβάλει την εγγύηση (ίση προς το ένα τρίτο της τιμής της πρώτης προσφοράς), αλλά και το τέλος χρήσης των συστημάτων. Η κυριότητα των συστημάτων, η διοίκηση και η διαχείριση θα ανήκουν στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές.

Διευρυμένο θα είναι επίσης το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες θα μπορούν να αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των ακινήτων. Πρόκειται για τα ακίνητα που είναι επιβαρυμένα με προσημειώσεις ή υποθήκες και έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών. Αλλαγές προβλέπονται επίσης και στο πλαίσιο για την πώληση δανείων που θα μπορεί να γίνεται σε εταιρείες με έδρα τον ΕΟΧ ή τρίτη χώρα και με την προϋπόθεση ότι δεν εδρεύουν σε χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ή σε μη συνεργαζόμενο κράτος.

Προστασία

Τριμελής επιτροπή, που θα αποτελείται από έναν αρεοπαγίτη και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, θα κρίνει κατόπιν εμπεριστατωμένης γνώμης της ΤτΕ, για το αν θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για πράξεις ή παραλείψεις τραπεζικών στελεχών που εγκρίνουν «κούρεμα» δανείων. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν παραβιαστεί οι νόμοι και οι κανονισμοί της ΤτΕ και να μην οδηγούν σε χειροτέρευση της πραγματικής θέσης του δανειστή από αυτή που θα προέκυπτε εάν η επιχείρηση έμπαινε σε εκκαθάριση.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ