Η αύξηση της παγκόσμιας ταχύτητας του ανέμου ενισχύει την πράσινη ενέργεια

παγκόσμια ταχύτητα

Η παγκόσμια ταχύτητα του αέρα αυξάνεται σημαντικά από το 2010 και μετά, έπειτα από δεκαετίες συνεχούς μείωσης της, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται το BBC.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση στην ταχύτητα του ανέμου θα προκαλέσει ταυτόχρονα και αύξηση στην παραγόμενη ενέργεια κατά 37%. Από το 1980, οι επιστήμονες παρατηρούσαν μια μείωση στην ταχύτητα των ανέμων ανά τον κόσμο, η οποία αν είχε συνεχίσει μέχρι το τέλος του αιώνα θα είχε προκαλέσει μείωση της ταχύτητα του ανέμου ύψους 21%.

Οι συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Nature Climate Change”, υποστηρίζουν ότι αυτή η πτώση θα είχε μειώσει τη διαθέσιμη ποσότητα ισχύος από την βιομηχανία αιολικής ενέργειας, αν συνεχιζόταν με τους ίδιους ρυθμούς.

Οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι για τα αίτια που προκαλούσαν αυτή την πτώση. Μια θεωρία υποστήριζε ότι το πρασίνισμα της γης ή η αυξανόμενη αστικοποίηση αύξαναν την τραχύτητα του εδάφους και μείωναν την ταχύτητα του ανέμων.

Η παρούσα μελέτη δείχνει πως η ιδέα της τραχύτητα της επιφάνειας της γης δεν ήταν αρκετή για να εξηγήσει αυτές τις αλλαγές. Αναλύοντας δεδομένα για τον καιρό από 9.000 επίγειους σταθμούς και συνδυάζοντάς τα με στατιστικά στοιχεία, οι ερευνητές έδειξαν ότι από το 2010 η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ποσοστό της αύξησης της ταχύτητας είναι τριπλάσιο από τη μείωση που παρατηρείτο πριν το 2010 και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στις αλλαγές στα κυκλοφοριακά μοτίβα των του ωκεανού και της ατμόσφαιρας και όχι αποκλειστικά με την τραχύτητα.

“Όταν μιλάμε για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εννοούμε την θέρμανση της επιφάνειας της Γης η οποία δημιουργεί διαβαθμίσει στην πίεση και επομένων άνεμο”, δήλωσε ο Αντριάν Σαπέλ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Βρετανίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: “Αλλαγές σε αυτές τις κυκλοφορίες έχουν αλλάξει την ταχύτητα του ανέμου. Μια εναλλακτική εξήγηση στην αλλαγή της ταχύτητας του ανέμου είναι οι μεταβολές στην τραχύτητα της επιφάνειας του εδάφους.

Είναι απίθανο βέβαια ότι η τραχύτητα προκαλεί αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου από μόνη της. Είναι πολύ πιθανό ότι ο συνδυασμός της αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και την τραχύτητα του εδάφους εξηγεί τις αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου. Το εύρημα αυτό είναι “καλό νέο” γα την βιομηχανία αιολικής ενέργειας, είπαν οι συντάκτες της μελέτης.

Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί για την επόμενη δεκαετία, η αιολική ενέργεια θα ανέλθει σε 3,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2024, αύξηση ύψους 37%.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η αύξηση αυτή στην ταχύτητα του ανέμου θα συνεχιστεί για τα επόμενα 10 χρόνια αλλά στη συνέχεια θα μειωθεί και πάλι.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ