H επιδημία στην Κίνα επηρεάζει το ελληνικό σουβλάκι

Φωτογραφία από pixabay

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος μειωμένη

H επιδημία στην Κίνα επηρεάζει το ελληνικό σουβλάκι. Όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμών σε βασικά τρόφιμα, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η τιµή του χοιρινού κρέατος.

Όπως αναφέρει το CNN International, περίπου 200 εκατ. γουρούνια έχουν πεθάνει στην Κίνα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, εξαιτίας ενός μυστήριου ιού (κάποιου είδους πανώλη).

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, τόσος περίπου υπολογίζεται ο πληθυσμός των χοίρων σε Ευρώπη και Αμερική μαζί.

Ο ιός είναι απόλυτα θανατηφόρος για τα γουρούνια, αλλά αβλαβής για τον άνθρωπο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί εμβόλιο ή θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Ο ιός εμφανίστηκε πρώτα στην Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Ασία, ωστόσο στην Κίνα πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις, κυρίως εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού αυτών των ζώων στην Ασιατική χώρα.

Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αλλά και οι κινεζικές αρχές τονίζουν πως έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο.

Μειώνονται τα αποθέματα χοιρινού στον πλανήτη

Η επιδημία αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο οικονομικά αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η Κίνα έχει, με διαφορά, την μεγαλύτερη παραγωγή (αλλά και κατανάλωση) χοιρινού κρέατος στον κόσμο.

Οι αναλυτές προσβλέπουν ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι η έλλειψη χοιρινού κρέατος στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα οδηγήσει τους καταναλωτές στο να στραφούν σε άλλα κρέατα ως υποκατάστατο. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τις εξαγωγές χοιρινού προς την Ασιατική χώρα.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα – Ακριβαίνει το σουβλάκι

Στη χώρα μας η πιθανότητα κάποιων αυξήσεων στα χοιρινά προϊόντα είναι πλέον ορατή καθώς τα περιθώρια των επιχειρήσεων για απορρόφηση και συγκράτηση του επιπλέον κόστους είναι περιορισμένα – κάτι που επισημαίνει και ο ΣΕΒΕΚ, σημειώνοντας πως αυτήν τη φορά οι συνέπειες για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, µε αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή.

Κρίσιµο ρόλο στο ύψος των ανατιµήσεων εκτιµάται πως θα παίξουν η εγχώρια παραγωγή και η ικανότητά της να καλύψει µέρος των αναγκών, προσφέροντας φθηνότερες τιµές.

Τα πράγµατα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτο, θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα µας εάν δεν υπήρχε τόσο µεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα αναγκάζεται να εισάγει τεράστιες ποσότητες χοιρινού, αφού η εγχώρια παραγωγή αρκεί για να καλύψει µόνο το 25% των αναγκών.

«Το 75% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα εισάγεται από το εξωτερικό, όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν μόλις 35%» σημειώνει ο κ. Πεβερέτος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως δεν δικαιολογούνται μεγάλες ανατιμήσεις στις τελικές τιμές, καθώς παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή εν όψει και της τουριστικής σεζόν αυξάνεται η τιµή του χοιρινού κρέατος. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως τα πράγµατα φέτος είναι λίγο διαφορετικά, λόγω της επιδημίας στην Κίνα.

Σύµφωνα µε τον ΣΕΒΕΚ, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκύψει µια αύξηση στη διεθνή τιµή του χοιρινού που κυµαίνεται σε ποσοστό περίπου 30%- 32%.

Μάλιστα, ο Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών σε έκθεσή του προειδοποιεί πως οι συνέπειες από την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα είναι εκτεταµένες στις αγορές τροφίµων και γεωργίας ανά τον κόσµο.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των Ηνωµένων Εθνών, η παγκόσµια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος µειωµένη κατά 0,2% για πρώτη φορά έπειτα από µία εικοσαετία.

Πηγή: ethnos.gr

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ