Η λήψη αντιβιοτικών μετά τη γέννα μειώνει τις λοιμώξεις

Φωτογραφία από pixabay

Η προληπτική λήψη αντιβιοτικών αμέσως μετά τη γέννα, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, μπορεί να μειώσει στο μισό τις λοιμώξεις των μητέρων, ιδίως σε περιπτώσεις υποβοηθούμενου τοκετού.

Οι νέες μητέρες λοιπόν που γεννούν το μωρό τους με υποβοηθούμενο τοκετό, κυρίως με εμβρυουλκό ή βεντούζα, θα μπορούσαν να αποφύγουν τις επικίνδυνες και επώδυνες λοιμώξεις, αν αμέσως μετά τον τοκετό έπαιρναν αντιβιοτικά.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η συγκεκριμένη κλινική μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πραγματοποιήθηκε σε 27 μαιευτήρια με 3.420 γυναίκες, χωρισμένες τυχαία σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα, την οποία αποτελούσαν 1.715 γυναίκες χορηγήθηκε αντιβιοτικό αμέσως μετά τον τοκετό, ενώ στη δεύτερη με 1.705 γυναίκες έδωσαν ένα «ψευτοφάρμακο» (πλασίμπο).

Τις επόμενες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό διαπιστώθηκε ότι μόνο μία στις δέκα γυναίκες (11%) από όσες είχαν πάρει αντιβιοτικό (αμοξυκιλλίνη), έπαθε λοίμωξη, ενώ το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (19%) μεταξύ των γυναικών που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο.

Επίσης, όσες γυναίκες έπαθαν κάποια λοίμωξη, υπήρξε μείωση 56% στις επικίνδυνες περιπτώσεις σήψης στην ομάδα των αντιβιοτικών (0,6%) σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα (1,5%).

Συνολικά λοιπόν και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η χρήση αντιβιοτικών ήταν μικρότερη στην πρώτη ομάδα, καθώς λιγότερες γυναίκες χρειάστηκαν αντιβιοτικά στη συνέχεια, σε σχέση με εκείνες της δεύτερης ομάδας.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, όπως δήλωσε η επικεφαλής καθηγήτρια Μάριαν Νάιτ,  αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντιβιοτικά, καθώς και άλλων οργανισμών, που δεν συνιστούν την προληπτική χρήση στους υποβοηθούμενους τοκετούς.

Σημειώνεται ότι οι λοιμώξεις μετά τη γέννα αποτελούν σοβαρή αιτία ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παθαίνει κάποια λοίμωξη μετά από υποβοηθούμενο τοκετό. Στις ανεπτυγμένες χώρες τέτοιες λοιμώξεις ευθύνονται για περίπου το 5% των θανάτων μητέρων.

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ