ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τον Απρίλη

Τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών για καταναλωτική εμπιστοσύνη, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές

ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τον Απρίλη

Την ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 94,9 (από 93,4) μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,7 μονάδες), σημειώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στις υπηρεσίες και οριακά στο λιανικό εμπόριο, σταθερότητα στη βιομηχανία, αλλά επιδείνωση στις κατασκευές σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νοικοκυριά

Από την πλευρά των νοικοκυριών, η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακόπτεται μετά από τρεις μήνες συνεχούς υποχώρησης, αν και ακόμη κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης του προγράμματος φαίνεται ότι αμβλύνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα και απαισιοδοξία, ενώ οι πιέσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό, έχουν σε σημαντικό βαθμό ήδη προεξοφληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες. Ως αποτέλεσμα, διατηρείται συνολικά μια τάση σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος. Αναλυτικότερα:

Βιομηχανία

Στη βιομηχανία, τόσο οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, όσο και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, αλλά και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά.

Κατασκευές

Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ στις πολύ αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης καταγράφεται μικρή βελτίωση.

Λιανικό εμπόριο

Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν εκ νέου, σε αντιδιαστολή με τις πιο ελαφρώς πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων υποδηλώνουν αποκλιμάκωση.

Υπηρεσίες

Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αλλάζουν τάση και εξισορροπούνται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται, παρά την επιδείνωση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι δυσμενείς προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά, εξέλιξη που αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στις προβλέψεις για την ανεργία και την πρόθεση για αποταμίευση, η οποία καταγράφει τέταρτο διαδοχικό, ιστορικό χαμηλό.

Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Τον Απρίλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώνεται στην ΕΕ (+1,4), στις 110,6 μονάδες, αλλά και την Ευρωζώνη (+1,6), στις 107,9 μονάδες.

Στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη του δείκτης οικονομικού κλίματος εκπορεύεται από τη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και από την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα, οι επιμέρους δείκτες κλίματος κερδίζουν έδαφος τόσο στη βιομηχανία (+1,3) και τις κατασκευές (+3,7), όσο και στις υπηρεσίες (+1,4) και το λιανικό εμπόριο (+1,4), με την καταναλωτική εμπιστοσύνη (+1,4) να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε επίπεδο χωρών, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σε όλες: στην Γερμανία (+1,8), την Ιταλία (+1,4), την Ολλανδία (+0,8), την Γαλλία (+1,2) και την Ισπανία (+1).

Η οριακά μικρότερη βελτίωση των προσδοκιών σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται στο επί της ουσίας αμετάβλητο κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (+0,3), όταν στην Πολωνία (+1,1) σημειώνεται βελτίωση του σχετικού δείκτη. Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν κοινή, θετική τάση σε όλους τους τομείς, αν και ελαφρώς λιγότερο έντονη στις κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ