ΙΣΑ: Προχειρότητα στο νομοσχέδιο για την υγεία

ΙΣΑ: Το υπουργείο Υγείας δίνει χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για έναν «ανεδαφικό και πρόχειρο νόμο με το οποίο επιχειρείται, τάχα, η αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε σχετική ανκοίνωσή του

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τις έντονες αμφιβολίες του για το κατά πόσο «το νέο σύστημα θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή, στηριζόμενο σε προσλήψεις ιατρών με βάση ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης».

ΙΣΑ:Ο ασθενής  αποστερείται πλήρως του δικαιώματός του να προσφύγει στον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του απευθείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για τα σοβαρά ζητήματα  «που τίθενται για τους γιατρούς που τόσα χρόνια στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για τον ίδιο τον Έλληνα πολίτη και ασθενή που αποστερείται πλήρως του δικαιώματός του να προσφύγει στον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του απευθείας».

Όπως, χαρακτηριστικά, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ασφαλισμένος αποστερείται του δικαιώματος επιλογής του γιατρού, με τη εισαγωγή ενός ξένου προς τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας συστήματος παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping».

Ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει πως με το συγκεκριμένο νομοθέτημα «οι εισαγόμενες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα συνταγογράφησης σε άλλους επιστήμονες υγείας που δεν είναι ιατροί. Και αυτό, αν και οι κανόνες της επιστήμης και η διεθνής πρακτική έχει παγκοσμίως επιβάλει τον κανόνα κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ