Κύθηρα: Η βολική ανευθυνότητα της καμένης γης

Κύθηρα: Η βολική ανευθυνότητα της καμμένης γης

Τουλάχιστον 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης που έγιναν στάχτη είναι ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στα Κύθηρα και εξακολουθεί να καίει από την Παρασκευή 4 Αυγούστου, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν διαθέτει πλέον ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες μικρές εστίες μέσα στην τεράστια καμμένη έκταση.

Νίκος Τόσκας: Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή

Όμως, προτού καλά-καλά σβήσει η φωτιά, έχει ξεσπάσει μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την πατρότητα της ευθύνης για τη μεγάλη καταστροφή. «Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001. Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Εχθές, ήταν η Νέα Δημοκρατία που πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση, όταν σε σχετική ανακοίνωσή της μίλησε για «κακό συντονισμό» και «έλλειψη εναέριων μέσων» που «οδήγησαν στην αναζωπύρωση» της φωτιάς στα Κύθηρα.

ΝΔ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος

«Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», σημείωνε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επί συνολικά 208,5 ώρες πέταξαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη το περασμένο τριήμερο

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε την υπερπροσπάθεια των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μπορεί να φαντάζει απίστευτο ακόμη και σε συνθήκες όπου η αυτοθυσία μετατρέπεται σε καθαρή τρέλα, αλλά τα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, πέρα και πάνω από ανθρώπινες αντοχές και τεχνικές προδιαγραφές, πέταξαν επί συνολικά 208,5 ώρες, το περασμένο τριήμερο.

Συγκεκριμένα, μόνο κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, τα αεροσκάφη συμπλήρωσαν 97,2 ώρες πτήσεως.

Καμένη γη

Δυστυχώς, σ’ αυτή τη χώρα οι πυρκαγιές μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου είναι πλέον διαχρονικό φαινόμενο. Όπως διαχρονικές είναι και οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις για τις ευθύνες στον αναμφισβήτητα ελλειπή αντιπυρικό σχεδιασμό. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα οι φωτιές μένουν! Κι όλες οι νέες κυβερνήσεις που έρχονται παραλαμβάνουν, μεταφορικά αλλά δυστυχώς και κυριολεκτικά, καμένη γη. Μόνη άμυνα όλων εμάς των στρατηγικά ανυπεράσπιστων απέναντι στην καταστροφική μανία της πυρκαγιάς,  η αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ευτυχώς, στην περίπτωση των Κυθήρων, ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς υπολογίζεται σε κάποιες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Είναι, όμως, καθαρά θέμα χρόνου προτού η τύχη και η θεία πρόνοια για πολιτες και πυροσβέστες τελειώσει ξανά. Είναι θέμα χρόνου προτού θρηνήσουμε ξανά θύματα. Γιατί είναι άλλο να παραδίδεις, λόγο ανευθυνότητας κι έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, καμένη γη κι άλλο καμένους ανθρώπους. Πρέπει, επιτέλους, το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας να το αντιληφθεί.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ