Καραθανασόπουλος: Το μάρμαρο το πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

«Προς τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματικούς ομίλους η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων»

Καραθανασόπουλος: Το μάρμαρο το πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσει

Κατά περίπου 40% αυξήθηκε το κρατικό χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τράπεζες «διασώθηκαν» από τα καπιταλιστικά κράτη, διαδικασία που συνοδεύτηκε με μεγάλη αύξηση του κρατικού δανεισμού, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της διημερίδας για τα «κόκκινα» δάνεια, που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, συμπληρώνοντας ότι το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων στην ΕΕ εκτιμάται σε 1,2 τρισ. ευρώ.

Νίκος Καραθανασόπουλος: Προς τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματικούς ομίλους η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, οι τραπεζικοί όμιλοι δάνειζαν άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις σε μία σειρά δυναμικούς κλάδους για να εξασφαλίσουν αύξηση και των δικών τους κερδών. Όπως πρόσθεσε, ο βασικός όγκος των «κόκκινων» δανείων είναι προς τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι η αγωνία για κάλυψη των αναγκών είναι που ωθούσε ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην καταφυγή δανεισμού, πληρώνοντας πολλαπλάσια με τις δόσεις, τους τόκους και τα πανωτόκια, σημειώνοντας, στη συνέχεια, ότι η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία, η επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις, η φοροεπιδρομή είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρεών τους στις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο.

«Το μάρμαρο το πληρώνουν αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις»

Για τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είπε ότι αναγκάζονταν συνεχώς να καταφεύγουν στον δανεισμό για να καλύψουν άμεσα ανάγκες λειτουργίας, να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, μικροί και μεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δανείζονταν με δυσβάσταχτους όρους συνεχώς για να καλύψουν τα άμεσα έξοδα παραγωγής. Το ξέσπασμα της κρίσης οδήγησε στην τεράστια απαξίωση κεφαλαίου. Αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν την κρίση είναι η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι, υπογράμμισε.

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στον στόχο των τραπεζικών ομίλων για μείωση, μέχρι το τέλος του 2019, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 67 δισ. ευρώ και τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, δεν έχουν στόχο την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών και των εργαζομένων, αλλά τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της κερδοφορίας του.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ