Σε εγρήγορση ο πρωτογενής τομέας σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Στέργιος Λίτος: «Mέσω του 4ου μνημονίου οδηγούν σε αφανισμό τον πιο παραγωγικό τομέα της χώρας, που είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός»

Σε εγρήγορση ο πρωτογενής τομέας σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

«Των φρονίμων τα παιδιά…πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και επειδή οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, αποφάσισαν να σχεδιάσουν από νωρίς τις κινήσεις τους, έτσι ώστε όχι μόνο να μην αιφνιδιαστούν από τις εξελίξεις, αλλά να τις προλάβουν κιόλας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία συνάντησής τους για τη συζήτηση των προβλημάτων του κλάδου ορίστηκε για τις 2 Ιουλίου 2017, στις 12 το μεσημέρι στις Σέρρες.

«Mέσω του 4ου μνημονίου οδηγούν σε αφανισμό τον πιο παραγωγικό τομέα της χώρας, που είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός»

Όπως διευκρίνισε, κατά τη συνάντησή τους, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει το «παρών» και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τη Θεσσαλία, πέραν της Κεντρικής Μακεδονίας, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την «ολιγωρία που παρατηρείται στην αποζημίωσή τους για ζημιές λόγω καιρού και όχι μόνο», καθώς και άλλα θέματα που -όπως υποστηρίζει ο κ. Λίτος- «μέσω του 4ου μνημονίου οδηγούν σε αφανισμό τον πιο παραγωγικό τομέα της χώρας, που είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός».

«Πάγια θέση μας είναι η αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ»

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της αποζημίωσής τους για την καλλιέργεια των σιτηρών, που υπέστη σοβαρή ζημία εξαιτίας της ανομβρίας. «Μας πιέζουν να δεχθούμε αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρες είναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες» είπε ο κ. Λίτος και πρόσθεσε: «Πάγια θέση μας είναι η αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ και σε όσους ισχυρίζονται πως η ανομβρία δεν αποζημιώνεται μέσω ΕΛΓΑ, τους απαντάμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται πολύ εύκολα με μία υπουργική απόφαση. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

Στη συνάντησή τους, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τους τρόπους «αντίστασης και αντίδρασης, σε όσα απειλούν τις καλλιέργειες και τις μονάδες» τους. Ο κ. Λίτος απηύθυνε ευρύ κάλεσμα: «Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οφείλουμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να καθορίσουμε τα επόμενά βήματά μας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλουμε να φανούμε δυνατοί, αλλά κυρίως ενωμένοι».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ