Ολοσχερής καταστροφή σε μήλα και κεράσια από το χαλάζι στην Κοζάνη

Ολοσχερής καταστροφή σε μήλα και κεράσια από το χαλάζι στην Κοζάνη

Για ολοσχερή καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειές τους, ειδικά στα μήλα και στα κεράσια, κάνουν λόγο οι παραγωγοί στους Πύργους του δήμου Εορδαίας, επισημαίνοντας ότι οι συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις στην περιοχή της Κοζάνης την Τρίτη και χθες Τετάρτη, κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Καταστροφές σε 1200 στρ. μηλιές και 600 στρ. κερασιές

Η εικόνα που αντίκρισαν οι αγρότες στα χωράφια τους ήταν αποκαρδιωτική, τονίζει ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, παραγωγός αλλά και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας. «Υπέστησαν καταστροφές 1200 στρέμματα με μηλιές, 600 στρέμματα κεράσια. Η ζημιά εκτιμάμε ότι φτάνει το 100% της παραγωγής» αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος και προσθέτει: «Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική, τα προϊόντα μας είναι για πέταμα, θα σαπίσουν πάνω στα κλαδιά. Έχουμε καταστραφεί».

«Έριχνε χαλάζι επί 30 λεπτά»

«Επί 30 ολόκληρα λεπτά την περασμένη Τρίτη έπεφτε χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή. Και δεν μας έφτανε αυτό, έπεσε χαλάζι και χθες» λέει με απογοήτευση. Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στις μόνιμες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών δικτύων. Περίπου 2500 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή, από αυτά τα 700 στρέμματα διαθέτουν μόνιμες αντιχαλαζικές εγκαταστάσεις, όπως σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας.

Επιτόπια αυτοψία από τον ΕΛΓΑ

«Ήδη ο ΕΛΓΑ πραγματοποίησε μια πρώτη αυτοψία. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις υποβολής ζημιών απο τους αγρότες, για να ακολουθήσουν οι τελικές εκτιμήσεις απο τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί» διευκρινίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Όπως λένε οι αγρότες της περιοχής, δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που έρχονται αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο παγετός είχε χτυπήσει τους Πύργους, το Μεσοβούνι και τα Κομνηνά τον περασμένο μήνα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα χωράφια.

«Από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 23 του μηνός προκλήθηκαν επίσης τεράστια προβλήματα απο τον παγετό. Τότε είχαμε καταστροφές σε 12.000 στρέμματα» ανέφερε ο παραγωγός από τους Πύργους.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ