Κυβέρνηση:Κίνητρα για να αποσυρθεί ο γερασμένος στόλος οχημάτων

οχημάτων

Ο γερασμένος στόλος οχημάτων που κυκλοφορεί στους δρόμους της χώρας επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων είναι 4-5 χρόνια ενώ στη χώρα μας ξεπερνά τα 12 έτη.

Την κατάσταση αυτή σχεδιάζει να αλλάξει η κυβέρνηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρέχει κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας κι αντικατάσταση τους με νέα οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσαρμόσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους ρύπους των αυτοκινήτων. Όσο περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης του.

Τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση γα την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων αφορούν:

 • Μειωμένα τέλη ταξινόμησης
 • Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας
 • Μειωμένος ή ακόμη και μηδενικός φόρος για εταιρική χρήση του νέου αυτοκινήτου

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε τροχιά από τη νέα χρονιά αφού πρώτα πάρει και το πράσινο φως των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό πέραν των παλιών ΙΧ αυτοκινήτων, θα γίνει προσπάθεια να ανανεωθεί ο στόλος των ταξί αλλά και τα γερασμένα λεωφορεία.

Σε ότι αφορά τα ταξί τα κίνητρα θα είναι ανάλογα με αυτά που θα δοθούν στα ΙΧ για την αγορά αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Για τα λεωφορεία σχεδιάζεται η αγορά 700 οχημάτων μέχρι το 2023 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το 1/3 από αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα και τα υπόλοιπα  φιλικά προς το περιβάλλον ντιζελοκίνητα. Ο σχετικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο.

Βασικός στόχος  είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ο προσανατολισμός σε καθαρά αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας:  ηλεκτροκίνητα, υβριδικά και με αέριο. Μπορεί επίσης να δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή φτηνών και ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα το Υπουργείο Μεταφορών θεωρεί πως θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά το αποτύπωμα θα είναι μικρό.

Στην Ελλάδα άλλωστε το ποσοστό των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι κάτω του 1% και επιπρόσθετα κοστίζουν ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Το Υπουργείο Μεταφορών θεωρεί πως πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα αγοράς υβριδικών αυτοκίνητων, καθώς και αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο.

Στην πρόταση του υπουργείου Μεταφορών αναφέρεται: «Μειώνουμε τους δασμούς σε αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 5, Euro 6.

Με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε τον μέσο όρο ηλικίας, γεγονός που επιφέρει θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την οδική ασφάλεια, δίνουμε τη δυνατότητα επιλογής στον πολίτη μεταξύ νέου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας και παράλληλα αυξάνουμε τα έσοδα του κράτους.

Κάνουμε επίσης αυστηρούς ελέγχους σε όσους εμπόρους έχουν καταγγελθεί για παράνομες πρακτικές στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (εποπτικός ρόλος του κράτους). Σήμερα έχουμε ελάχιστους εκτελωνισμούς-εισαγωγές ΙΧ από την ΕΕ.

Άρα λίγα έσοδα και παλαιό στόλο. Αυξάνουμε τους δασμούς για αυτοκίνητα ρυπογόνα και παλαιού τύπου, δημιουργώντας αντικίνητρα στην αγορά παλαιών μεταχειρισμένων και αποτρέπουμε να εισάγονται σαπάκια στην ελληνική αγορά και κατ’ επέκταση στους ελληνικούς δρόμους».

Ο στόλος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ΙΧ στην ΕΕ είναι κάτω του 7%. Στην Ελλάδα είναι κάτω του 1%. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον όμως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (ΙΧ και λεωφορεία) είναι ακόμα πολύ ακριβά και η αυτονομία τους περιορισμένη. Το υπουργείο από το 2014 έχει διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων , όμως οι υποδομές είναι ακόμα περιορισμένες λόγω του μικρού αριθμού τέτοιων οχημάτων. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, «θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά το αποτύπωμα θα είναι μικρό». Επομένως, φορολογικά κίνητρα πρέπει να δοθούν και σε αυτοκίνητα υβριδικά, καθώς και σε νέα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.

Πηγή: businessnews.gr

 

 

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ