Κόλλιας: Μονόδρομος το κυπριακό μοντέλο πολιτικής συνεννόησης

ΟΕΕ: Πρόσθετα κίνητρα για ώθηση στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων

Το μοντέλο συναίνεσης και συνεννόησης που ακολούθησε ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου προέκρινε ως λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλώντας στο συνέδριο «Προκλήσεις και ευκαιρίες στην οικονομία», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λευκωσία.

Κωνσταντίνος Κόλλιας: Οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο συναίνεσαν στη βάση της οικονομικής προσαρμογής. Στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο

«Οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο συναίνεσαν στη βάση της οικονομικής προσαρμογής. Και αυτό, εκτός από το θετικό αποτέλεσμα, που έχει στη διαχείριση της κρίσης και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, έχει και ουσιαστική επίδραση στους πολίτες. Πολύ απλά, αυτό το κλίμα συναίνεσης διαπέρασε και στη συντριπτική πλειονότητα της κυπριακής κοινωνίας. Στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Σύμφωνα με τον κύριο Κόλλια, στην Ελλάδα η «κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις διαχρονικές παθογένειες, που τελικά οδήγησαν στο μνημόνιο. Αντ’ αυτού, εκπαιδεύτηκε να πολεμά το μνημόνιο, το οποίο εκ του μηδενός, χωρίς λόγο, προκάλεσε την κρίση. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η Κύπρος εκπλήρωσε εγκαίρως τους στόχους του προγράμματός της, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα. Ανέκτησε γρήγορα την αξιοπιστία της και κέρδισε την εμπιστοσύνη του διεθνούς παράγοντα και – κατ΄ επέκταση – των αγορών».

Όπως σημειώνει ο κ. Κόλλιας, «στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα έπαιζε και συνεχίζει να παίζει διαρκώς καθυστερήσεις, δηλώνοντας διαρκώς ότι νομοθετεί μέτρα, που του επιβάλλουν… Ότι, δηλαδή, δεν έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος».

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα να κωλυσιεργήσει «επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στους θεσμικούς πιστωτές να εμπλακούν σε μια καθημερινή μικροδιαχείριση της προσαρμογής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση της εξωτερικής εποπτείας και την αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Αν, λοιπόν, η εθνική συναίνεση ήταν μια φορά η λύση για την Κύπρο, για την Ελλάδα είναι δέκα»

«Αν, λοιπόν, η εθνική συναίνεση ήταν μια φορά η λύση για την Κύπρο, για την Ελλάδα είναι δέκα! Απαιτείται, λοιπόν, να εκκινήσει στη χώρα ένας σοβαρός επιστημονικός και πολιτικός διάλογος για τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να οικοδομηθούν σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις συνεργασίας ή σχήματα συναίνεσης», καταλήγει ο κ. Κωνστανίνος Κόλλιας.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ