Στον Άρειο Πάγο οι διεκδικήσεις της Κούνεβα

Στον Άρειο Πάγο οι διεκδικήσεις της Κούνεβα

Στο Β1 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Χριστόφορου Κοσμίδη και με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη, Αρετή Παπαδιά, συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα για την επίθεση με βιτριόλι, που δέχθηκε το 2008. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που έχει ασκηθεί κατά της εφετειακής απόφασης, άσκησε η ΓΣΕΕ.

Τι αφορά η αίτηση αναίρεσης

Η αίτηση αναίρεσης αφορά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία -στην οποία εργαζόταν η Κ. Κούνεβα- από κάθε ευθύνη, απορρίπτοντας κάποια σύνδεσή της με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της.

Την κ. Κουνεβα εκπροσώπησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άρις Καζάκος, και της ΓΣΕΕ, η δικηγόρος Μαρία Λαγουβάρδου, ενώ την εταιρεία εκπροσώπησε ο Λεωνίδας Θεοδώρου. Στη δικαστική αίθουσα παρούσα ήταν η ίδια η ευρωβουλευτής.

Αντώνης Ρουπακιώτης: Εγκληματική η απόφαση σε βάρος της ευρωβουλευτού

Ο κ. Ρουπακιώτης χαρακτήρισε «εγκληματική» την απόφαση σε βάρος της ευρωβουλευτού κι επισήμανε ότι «η εργοδότρια εταιρεία όφειλε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας». Αντίθετα, όπως είπε, η εργοδότρια με τη συμπεριφορά της και τις συνθήκες εργασίας που δημιούργησε, οδήγησε στην επίθεση.

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι η κ. Κούνεβα εργαζόταν κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας και η εργοδότρια εταιρεία είχε συνεχείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ως ενδεικτικές για τις συνθήκες εργασίας και την παραβατικότητα της εργοδότριας, ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε δύο εκθέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Το πυρακτωμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί οδήγησε κάποιον να προβεί στο αρνητικό αυτό περιστατικό» τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης και πρόσθεσε ότι είχε δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και εχθρότητα από την πλευρά της εταιρείας, ενώ, δεν έλαβε κανένα προστατευτικό μέτρο, όπως είχε υποχρέωση, αλλά όργωσε και μεθόδευσε τη δημιουργία πυρακτωμένου κλίματος.

Άρις Καζάκος: Το έγκλημα οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πλευρά του ο Άρις Καζάκος επισήμανε ότι το έγκλημα οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα και το κλίμα εχθρότητας, που είχε δημιουργήσει η εργοδότρια εταιρεία, η οποία ακολούθησε τακτική πολέμου προκειμένου να την οδηγήσει σε παραίτηση.

«Η εργοδότρια γνώριζε τις τηλεφωνικές απειλές που δεχόταν η Κούνεβα», πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τις είχε δημοσιοποιήσει με συνέντευξή της σε ημερησία εφημερίδα των Αθηνών. Η εταιρεία είχε υποχρέωση πρόνοιας για να αποφευχθεί «η μαφιόζικη για τα ελληνικά δεδομένα επίθεση σε βάρος της» σημείωσε ο κ. Καζάκος.

«Αν εργαζόταν ημέρα και κοντά στο σπίτι της, όπως είχε κατ´ επανάληψη ζητήσει, το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2008 δεν θα δεχόταν μοιραία επίθεση. Η εταιρεία δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των κινδύνων και των απειλών που δεχόταν. Αντίθετα ήθελε να την εκφοβίσει και να την οδηγήσει σε παραίτηση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η δικηγόρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει τεράστια σημασία για τον συνδικαλιστικό χώρο και μάλιστα σε «μια πολύ περίεργη εποχή που ζει η χώρα»

Κατά την έξοδό της από το κτίριο του Αρείου Πάγου η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε ότι έως σημερα δεν εχουν εντοπιστεί οι δράστες τής εις βάρος της επίθεσης και πρόσθεσε: «Αυτό και για εμένα και για όλους τους πολίτες είναι κάτι που δεν επιθυμούμε. Εγώ μαθαίνω να ζω με προβλήματα που έχω, αλλά κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στην κοινωνία. Γι αυτό πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να βρεθούν οι ένοχοι και να σταματήσουν οι επιθέσεις και ειδικά σε συνδικαλιστές για εργατικές αιτίες».

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Πειραιά έχει αποφανθεί ότι στην επίθεση σε βάρος της κ. Κουνεβα δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας, ενώ το ακριβώς αντίθετο είχε αποφανθεί το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ