Το «κούρεμα» καταθέσεων αποτελεί παρελθόν

Μεγάλο το πολιτικό ρίσκο από την εφαρμογή bail in τονίζει η ΕΚΤ

Το «κούρεμα» καταθέσεων αποτελεί παρελθόν

«Το bail in έχει πολιτικά πεθάνει». Αυτά δηλώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος καταθέτοντας το επικεντρο των επαφών του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σχετικά με το «κούρεμα» καταθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα το «Βήμα», το τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει πως τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Φρανκφούρτη αποκλείουν πλέον με σχεδόν κατηγορηματικό τρόπο τις διασώσεις τραπεζών με συμμετοχή και των καταθετών στα σχήματα χρηματοδότησης, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το πρόβλημα παραμένει κατά κύριο λόγο συστημικό.

Μεγάλο το πολιτικό ρίσκο για το «κούρεμα» καταθέσεων

Στα ευρωπαϊκά κέντρα εκτιμούν ότι το ρίσκο στήριξης πιστωτικών ιδρυμάτων με «κούρεμα» καταθέσεων είναι για το Δημόσιο, και εν τέλει για τους φορολογούμενους, μεγαλύτερο σε σύγκριση με το κόστος ανακεφαλαιοποίησης με κρατική χρηματοδότηση.

Η ίδια, έγκυρη πηγή εκτιμά ότι σε περίπτωση που τα stress tests του 2018 προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες και δεν καλυφθούν από τις αγορές, οι αποταμιευτές δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Με συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) οι νέες εκδόσεις μετοχών

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρεί ότι οι νέες εκδόσεις μετοχών θα ολοκληρωθούν με επιτυχία με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πλήττοντας αποκλειστικά τους ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται.

Όσον αφορά στο μαξιλάρι ασφαλείας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνει στα επίπεδα των 11 δισ. ευρώ.

Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο να «κάψουν» περίπου το 1/3 των κεφαλαίων τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να πέσουν οι δείκτες τους κάτω από τα επιτρεπτά όρια

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ