Αισιοδοξία για εντυπωσιακά αποτελέσματα στην κρουαζιέρα το 2017

Αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού

Αισιοδοξία για εντυπωσιακά αποτελέσματα στην κρουαζιέρα το 2017

Την αισιοδοξία τους για τα αναμενόμενα πολύ θετικά αποτελέσματα αναφορικά στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα, τόνισαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν την έναρξη ενός νέου αναπτυξιακού εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού με επίκεντρο την κρουαζιέρα.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Λύσεις στα προβλήματα με τις υποδομές λιμανιών και όρμων

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα και να πείσουμε τους ιδιωτικούς φορείς να ασχοληθούν με την κρουαζιέρα» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αεροδρόμια, από την γερμανική εταιρία που τα έχει πάρει, ώστε να συνδεθούν με τα λιμάνια που είναι κοντά και να μπορεί να ξεκινάει από εκεί η κρουαζιέρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα δίνει, μεταξύ άλλων, λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν με τις υποδομές των λιμανιών και των όρμων, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε ιδιωτικές εταιρίες να αναλάβουν την κατασκευή τους με αντάλλαγμα παραχωρήσεις.

«Πεδίο δόξης λαμπρό και για τις κατασκευαστικές εταιρίες»

«Βάλαμε στόχο 9-10 λιμάνια να έχουν τη δυνατότητα και την άνεση να προσεγγίζουν μεγάλα πλοία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων υποδομών, να πάμε σε παραχωρήσεις και οι υποδομές να κατασκευαστούν από ιδιώτες. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό και για τις κατασκευαστικές εταιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η αξιοποίηση και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας έχει μεγάλη προοπτική, καθώς η Μεσόγειος είναι ο δεύτερος μεγάλος προορισμός και η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε.

Έλενα Κουντουρά: Ρεκόρ αφίξεων το 2015-2017 για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, υποστήριξε ότι «η κρουαζιέρα στην Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων το διάστημα 2015-2017, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξή της στο πλαίσιο μιας εθνικής τουριστικής πολιτικής».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ευρωπαϊκοί όμιλοι, όπως η «MSC» και η «TUI GROUP» επέλεξαν να αυξήσουν 20% την κρουαζιέρα για την Ελλάδα, καθώς και στο γεγονός ότι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι κρουαζιέρας εκτιμούν ότι θα υπάρχει αύξηση του αριθμού των επιβατών, με δεδομένο ότι τα πλοία με προορισμό τη χώρα μας το 2017, είναι μεγαλύτερης και με υψηλότερες πληρότητες επιβατών.

«Για το 2017 οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της κρουαζιέρας 30-40% λόγω της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, που οδήγησε τους διεθνείς ομίλους να αφαιρέσουν προσεγγίσεις πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου, ήταν να υπάρξει θετική εξέλιξη και η μείωση να περιοριστεί μόνο στο 15% στην Ελλάδα» επεσήμανε η κ. Κουντουρά.

«Ισχυρή βούληση διεθνών ομίλων για ανάπτυξη συνεργασιών»

«Για πρώτη φορά, Πολιτεία και κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική μακροχρόνια, για αυτό έχουμε τόσες επιτυχίες. Το 2016 οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 3,3 εκατ. ενώ παράλληλα για το 2017 υπάρχει ισχυρή βούληση των διεθνών ομίλων για ανάπτυξη των συνεργασιών τους με την Ελλάδα».

Τέλος, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού δημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες και να φέρουν πολύ μεγαλύτερο τουριστικό μερίδιο και συμπλήρωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες και λιμάνια και στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις.

Διαβάστε επίσης: Βαρόμετρο η Κρήτη για τον τουρισμό το 2017

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ