«Στην Κύπρο βγήκαμε από το μνημόνιο με μείωση δαπανών, όχι με φόρους»

Χάρης Γεωργιάδης: Η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει, δεν δυσκολεύει τις επενδύσεις

«Στην Κύπρο βγήκαμε από το μνημόνιο με μείωση δαπανών, όχι με φόρους»

«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα όχι με φόρους, μειώσαμε τις δαπάνες. Σε καιρό ύφεσης οι φόροι είναι αντιπαραγωγικοί», επεσήμανε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Χάρης Γεωργιάδης: Ανάπτυξη μέσα από την ανάκαμψη όχι μέσω φόρων

«Η συνταγή αυτή των φόρων ακολουθήθηκε στην Κύπρο και δεν δούλεψε, μειώσαμε τις δαπάνες. Έτσι, δεν χρειάστηκαν νέοι φόροι, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται, αλλά με μέτρο» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη μέσα από την ανάκαμψη όχι μέσω φόρων».

«Δημοσιονομική εξυγίανση όχι σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, και όχι με φόρους, αλλά με την πολύ απλή συνταγή “θα ξοδέψουμε όσα θα εισπράξουμε” και με αυξημένα έσοδα λόγω της ανάπτυξης», τόνισε.

«Η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει, δε δυσκολεύει τις επενδύσεις»

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πρόσθεσε πως «η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει, δεν δυσκολεύει τις επενδύσεις, ενώ φρόντισε να προχωρήσουν γρήγορα και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ξεπερνώντας τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε σχέση με το έλλειμμα για να μην υπάρξουν αλλεπάλληλες συζητήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία αν δεν εμπεδωθεί με τρόπο στέρεο και σταθερό η αίσθηση της οικονομικής εμπιστοσύνης, η αβεβαιότητα δεν βοηθά. Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί δεν αρκούν τα λόγια, αλλά χρειάζονται ενέργειες για να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε μια οικονομία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Στην ανάκαμψη ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί, όχι η εκάστοτε κυβέρνηση»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχουν πάρει μπρος οι μηχανές της οικονομίας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. «Όλοι οι παραγωγικοί τομείς συνέβαλαν στην ανάκαμψη… Στην ανάκαμψη ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί, όχι η εκάστοτε κυβέρνηση, δικός μας ρόλος είναι να διευκολύνουμε να στηρίζουμε και κυρίως να μη τον δυσκολεύουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για τρίτη συνεχόμενη χρόνια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία, με την ανάπτυξη φέτος να φτάνει το 3,5%. «Δεν θα επαναπαυτούμε, χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια» ξεκαθάρισε.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ