Τι είναι το πρόγραμμα ΛΑΕΚ και τι πρέπει να γνωρίζω

Τα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και η χρησιμότητά τους για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Τι είναι το πρόγραμμα ΛΑΕΚ και τι πρέπει να γνωρίζω

Η ιδέα της επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ, ο λογαριασμός δηλαδή για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση θεσπίστηκε νομικά το έτος 1994 και προέκυψε από την διαπιστωμένη και επιβεβλημένη προτεραιότητα ο σύγχρονος εργαζόμενος να επιμορφώνεται και να εξειδικεύεται βελτιώνοντας συνεχώς τις ατομικές του γνώσεις και δεξιότητες.

Το πρόγραμμα ΛΑΕΚ είναι ένα «δωρεάν εργαλείο εκπαίδευσης» το οποίο δίνει την δυνατότητα:

  • Σε κάθε επιχείρηση να επιμορφώνει το προσωπικό της σε εξειδικευμένα αντικείμενα κατάρτισης τα οποία σωρευτικά θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και θα βελτιώσουν την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών της.
  • Σε κάθε εργαζόμενο να αυξάνει τις γνώσεις του και να εξειδικεύει τα επαγγελματικά του προσόντα ώστε να παραμένει ανταγωνιστικός στην όλο και συνεχώς μεταβαλλόμενη και πιο απαιτητική αγορά εργασίας.

Αρμόδιος φορέας για το ΛΑΕΚ ο ΟΑΕΔ

Ο λογαριασμός του ΛΑΕΚ δημιουργήθηκε από την απόδοση ποσοστού 0,24 % των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλει η κάθε επιχείρηση στο ΙΚΑ και αρμόδιος φορέας διαχείρισης εφαρμογής και συντονισμού του προγράμματος είναι ο ΟΑΕΔ.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ μέσω ειδικής διαμορφωμένης πλατφόρμας και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα οι οποίες έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,24% του τρέχοντος έτους.

Περιγραφή Διαδικασίας Εγγραφής και Υποβολής Προγράμματος

Η επιχείρηση η οποία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την επιδότηση του ΛΑΕΚ θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα του ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ και αφού λάβει του μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης στη συνέχεια να δηλώσει αναλυτικά τα στοιχεία και τους συντελεστές υλοποίησης του προγράμματος. (φορέα εκπαίδευσης, εκπαιδευτές, εργαζόμενοι κτλ.)

Το συντονισμό, την υλοποίηση και την αποπληρωμή των προγραμμάτων ΛΑΕΚ 0,24% αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι φορείς εκπαίδευσης (ΚΔΒΜ 1 ΚΑΙ 2) στους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να αναθέτουν την διενέργεια των προγραμμάτων με χαμηλό σχετικά κόστος.
Τα προγράμματα κατάρτισης διενεργούνται είτε με φυσική παρουσία σε αίθουσα, είτε μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονο e-learning) και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και την 20/12/2017.

Ποσό Επιδότησης

Το ποσό επιδότησης που δικαιούται να λάβει η κάθε επιχείρηση η οποία θα διενεργήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης το έτος 2017, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% της εργοδοτικής εισφοράς (0,24%) την οποία θα καταβάλλει η επιχείρηση το 2017, ενώ για τις επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24% το έτος 2016, το ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% της εργοδοτικής εισφοράς, ή μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν μέχρι τη συμπλήρωση του παραπάνω ποσοστού την επιδότηση 0,24% στο έτος 2017.

Έχετε απορίες; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε άμεσα για ενημέρωση!

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΛΑΕΚ ΟΑΕΔ:

Τηλεφωνήστε στα: 216 0009000 – 801 1125800

ή

Επισκεφτείτε το site της MASTER ΕΔΩ:

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ