Μπακογιάννη: Το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα συνεχίζεται

Μπακογιάννη: Για τα μνημόνια φταίμε όλοι

Για  μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, λόγω της κωλυσιεργίας στη στελέχωση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) κάνει λόγο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζητά ενημέρωση αναφορικά με το σχεδιασμό για την ολοκλήρωση της στελέχωσης του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε καθεστώς Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Όπως επισημαίνει η βουλευτής της ΝέαςΔημοκρατίας, κύριος σκοπός του ΣΕΚ είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Αρχών για την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, προκειμένου να καταστεί εθνική μονάδα πληροφοριών και υπενθυμίζει ότι ενώ ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2016, αλλά σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, η στελέχωση του ΣΕΚ είναι υπό εξέλιξη.

Ντόρα Μπακογιάννη: Το λαθρεμπόριο στο χώρο των καυσίμων συνεχίζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και καθυστερεί να στελεχώσει το ΣΕΚ

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο στο χώρο των καυσίμων συνεχίζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και καθυστερεί να στελεχώσει το ΣΕΚ. Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ούτε επιβεβαιώνουν τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης που διατυμπάνιζε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει έσοδα 1,5 δισ. από τους ελέγχους», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη και επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα για λαθραία καύσιμα ύψους 18,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 10,2 εκατ., δηλαδή ούτε το 1% των εσόδων που υποσχόταν ότι θα πετύχει η κυβέρνηση, και ενώ κατά τη διετία 2013-2014, στα δημόσια ταμεία είχαν εισρεύσει έσοδα από πρόστιμα ύψους 26 εκατ. ευρώ. Η κ. Μπακογιάννη καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή αν υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου και πότε προβλέπεται να είναι πλήρες σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Επίσης ζητεί να ενημερωθεί ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων, από το 2015 μέχρι σήμερα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ