Le Monde: Oι Έλληνες θα περιμένουν κι άλλο για το χρέος»

Le Monde: Oι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο για το χρέος»

Με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια για τη στάση των θεσμών της ΕΕ υποδέχονται στις σημερινές τους εκδόσεις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η γαλλική Le Monde κι η ισπανική El Pais, τη χθεσινή απροθυμία του Eurogroup να λάβει μία σαφή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο.

Le Monde: Oι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο»

«Η Ελλάδα: πρόκειται για την τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης κι ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων», τονίζει στην εναρκτήρια παράγραφό της το άρθρο της Le Monde, που τιτλοφορείται «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο».

Στο άρθρο της, η συντάκτρια Σεσίλ Ντικουρτιέ τονίζει με αυστηρό ύφος το πόσο η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως «μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο 2015, έχει προσπαθήσει να απομειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος (180% του ΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει έως σήμερα σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεριά των δανειστών». «Οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου», απποδεχόμενοι τουλάχιστον 140 νέα μέτρα λιτότητας (μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αυξήσεις φόρων)» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η 13η μείωση των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010»

Μάλιστα, η ίδια αρθρογράφος τονίζει πως «αναμένοντας μία συμφωνία στο Eurogroup, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε εξάλλου πρόσφατα ένα «συνολικό» νομοσχέδιο με 45 μέτρα, που οι δανειστές επιτάσσουν, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μια νέα μείωση – τη δέκατη τρίτη! – των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010..αλλά τούτο δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Βρυξέλλες χθες».

«Η αλήθεια είναι πως εδώ κι έναν χρόνο, οι Έλληνες είναι όμηροι μίας διελκυνστίδας που τους ξεπερνά», σημειώνει η Ντικουρτιέ, υπενθυμίζοντας τις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος. «Αυτό που είναι φρικτό είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, έχοντας “τραβήξει” από αυτό μόλις 30 δισ. από τα 86 δισ. που διατίθενται στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου βοήθειας. Χωρίς να υπολογίζεται πως, λήγοντας σε βραχύτερο χρονικό ορίζοντα, τα δάνεια τούτα κοστίζουν περισσότερο στην Ελλάδα από εκείνα που της χορηγούν οι η ΕΚΤ, η ο EMS.

El Pais: «Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην στέλνει λεφτά στην Ελλάδα»

Από την πλευρά της η ισπανική El Pais στο άρθρο του συντάκτη της Κλαούδι Πέρεθ από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Το Eurogroup ναυάγησε ξανά στη διάσωση της Ελλάδας», τονίζει πως ξανάρχισε μία «νέα δόση σασπένς για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup απέτυχε τη Δευτέρα για μία πολλοστή φορά να αποταμιεύσει την διάσωση». «Η πολιτική συμφωνία μεταξύ θεσμών κι Αθήνας είναι έτοιμη, έπειτα από τη νέα δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε. Όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην στέλνει λεφτά στην Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Μετά τρία προγράμματα διάσωσης και 200 δισεκ. ευρώ, η ελληνική κρίση έχει εντρυφήσει σε όλα τα λογοτεχνικά γένη και τις υποκατηγορίες τους: την κωμωδία, τη φάρσα, το ψυχολογικό μυθιστόρημα, το αστυνομικό και τη ρεαλιστική νουβέλα, τις επιφυλλίδες – με πρωταγωνιστή τον σεξπηρικό ηθοποιό Γιάννη Βαρουφάκη – το χρονογράφημα, την επωδό. Αλλά σχεδόν πάντοτε δεσπόζουν το δράμα και το σασπένς: χθες βράδυ οι υπουργοί στο Eurogroup απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια να ξεπαγώσουν τα κονδύλια», επισημαίνει εμφατικά ο Πέρεθ.

«Τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα, μία χώρα που έχει χάσει το 25% του πλούτου της»

Ο ίδιος σημειώνει πως «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα, μία χώρα που έχει χάσει το 25% του πλούτου της από το 2010 και που έχει επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και χρέους ισάξια με αυτά μίας πολεμικής περιόδου». Ο ίδιος αναγνωρίζει πως «η Αθήνα έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος με την πολλοστή περικοπή συντάξεων και αυξήσεων φόρων ίσων του 2% του ΑΕΠ, μαζύ με άλλες μεταρρυθμίσεις. Σε ανταπόδοση, ο Τσίπρας ανέμενε κάτι παραπάνω από μία απλή χειρονομία από τους άλλους εταίρους».

«Στην Ευρώπη, το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα»

«Αλλά στην Ευρώπη, το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα όσον αφορά την Ελλάδα. Το Βερολίνο πιστεύει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα (πριν την αποπληρωμή των επιτοκίων) του 3,5% του ΑΕΠέως το 2022 και να συνεχίσει με πλεονάσματα 2% έως το 2060, κάτι που το ΔΝΤ βλέπει πως είναι αδύνατο», προσθέτει ο ίδιος συντάκτης της El Pais,καταλήγοτας «Το Βερολίνο εξακολουθεί να απορρίπτει την μετατροπή των δανείων του ΔΝΤ σε πιστώσεις από τον ΕΜS προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια».

«Αυτό άλλωστε αποτελεί πάντοτε τον λεγόμενο “λαιμό του μπουκαλιού”: να πεισθεί η Γερμανία όποτε ο λόγος έρχεται στα χρήματα, με τη δόση εκείνη δράματος και σασπένς που αξίζουν σε μία ελληνική τραγωδία», καταλήγει το άρθρο της El Pais.

Διαβάστε ακόμη: Μόνο ο Σόιμπλε αντιστέκεται για το ελληνικό χρέος

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ