Λιου: Ξεκάθαρη η πρόοδος της Ελλάδας

«Σημαντική η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και τελικά η επίτευξη μίας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους»

Λιου: Ξεκάθαρη η πρόοδος της Ελλάδας

Για ξεκάθαρη πρόοδο της Ελλάδας, όπως αυτή διαφαίνεται από την πρόσφατη αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τους οικονομικούς δείκτες, έκανε λόγο ο τέως υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στα Economist Events, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη σημερινή εκδήλωση «Πόσο γρήγορη μπορούμε να αναπτυχθούμε;»

Τζακ Λιου: Σημαντική η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και τελικά η επίτευξη μίας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους

«Μετά από μία περίοδο καλύτερης ανάπτυξης, η οικονομία έμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά οι βελτιωμένες δημοσιονομικές συνθήκες αποτελούν τη βάση για μία καλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον και το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές αντανακλά την πρόοδο αυτή», δήλωσε ο Λιου. «Για να επιτευχθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη και βελτιωμένη εισοδηματική ισότητα απαιτείται μία ισορροπημένη και πειθαρχημένη προσέγγιση που να στηρίζει τόσο την οικονομική ζήτηση όσο και τις επενδύσεις – για αυτό είναι τόσο σημαντική η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και τελικά η επίτευξη μίας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε ο Λιου.

«Η Ελλάδα αναμένεται να είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να έχει αυξανόμενη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές»

«Με αυτή την ισορροπημένη προσέγγιση, η Ελλάδα αναμένεται να είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να έχει αυξανόμενη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά με τη συνεχή αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού και της εκλεγμένης κυβέρνησής του καθώς και την περαιτέρω συνεργασία των διεθνών εταίρων, το μέλλον είναι υποσχόμενο για περαιτέρω οικονομική βελτίωση στο μέρος που γεννήθηκε η δημοκρατία».

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, μόνο αν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της, ο Λιου απάντησε: «Συμφωνώ από πολύ καιρό με το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για να επιτευχθεί μία μακροχρόνια λύση που θέτει την Ελλάδα στον δρόμο για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είναι στο συμφέρον της Ευρώπης, καθώς και του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, να είναι η Ελλάδα σε έναν οικονομικό δρόμο που προωθεί την εγχώρια και γεωπολιτική σταθερότητα.

«Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το θέμα σχετικά με την ελληνική οικονομική κατάσταση, ώστε να μην απαιτείται συνεχής επανεξέταση»

Ενθαρρύνθηκα που το Eurogroup του Λουξεμβούργου (στις 15 Ιουνίου) προσέφερε μεγαλύτερη βεβαιότητα για την αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του χρέους και στο πλαίσιο αυτό ελπίζουμε ότι θα λυθεί το θέμα σχετικά με την ελληνική οικονομική κατάσταση, ώστε να μην απαιτείται συνεχής επανεξέταση». Αυτό, συνέχισε ο Λιου, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την πολιτική σταθερότητα. «Μετά το Λουξεμβούργο, η πρόσθετη πρόοδος στην αξιολόγηση του ΔΝΤ και το πρώτο βήμα στις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές αποτελούν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

«Οικονομικές μεταρρυθμίσεις για βιώσιμες επενδύσεις και προσλήψεις και αναδιάρθρωση του χρέους που δημιουργεί πρόσθετες ροές, πρέπει να συνδυασθούν σε ένα συνολικό σχέδιο»

Απαντώντας στο ερώτημα, αν η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση περισσότερο στο αίτημα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ή στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και θα αυξάνουν το ΑΕΠ, ο Λιου είπε ότι η καλύτερη λύση δεν είναι μία επιλογή μεταξύ των επιλογών αυτών, αλλά το σύνολό τους. «Ένα καλά ισορροπημένο σχέδιο που έχει αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους, οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν βιώσιμες επενδύσεις και προσλήψεις και αναδιάρθρωση του χρέους που δημιουργεί πρόσθετες ροές, πρέπει να συνδυασθούν σε ένα συνολικό σχέδιο. Έως ότου αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία, θα υπάρχει μία προσδοκία νέων γύρων διαπραγμάτευσης και όλες οι πλευρές θα είναι συγκρατημένες για τον λόγο αυτό».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ