Λογισμικό επιτρέπει σε άτομα χωρίς όραση και ακοή να «παρακολουθήσουν» τηλεόραση

Mε τη βοήθεια της εφαρμογής GoAll, οι υπότιτλοι μετατρέπονται στο σύστημα Μπράιγ σε απόλυτο συγχρονισμό με το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

tileorasi-kanalia

Καινοτόμο λογισμικό με την ονομασία PervasiveSUB, επιτρέπει σε άτομα χωρίς όραση και ακοή να «παρακολουθήσουν» τηλεόραση, χωρίς την ανάγκη κάποιου τρίτου.
Στην έρευνα αυτή, συμμετείχαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρλος 3 της Μαδρίτης (UC3M), της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica (που χρηματοδότησε το ερευνητικό πρόγραμμα) και της ισπανικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Κωφών-Τυφλών Προσώπων (FASOCIDE) έκαναν σχετική παρουσίαση στο ισπανικό πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό λογισμικό, χάρη στο οποίο είναι δυνατό τα άτομα που είναι τυφλοί και κωφοί να έλθουν σε άμεση επαφή με τηλεοπτικά προγράμματα.

Το PervasiveSUB συλλέγει όλους τους υπότιτλους των τηλεοπτικών καναλιών και τους στέλνει σε ένα κεντρικό υπολογιστή-εξυπηρετητή, ο οποίος τα προωθεί σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές-ταμπλέτς.

Σε αυτές τις φορητές συσκευές, με τη βοήθεια της εφαρμογής GoAll, οι υπότιτλοι μετατρέπονται στο σύστημα Μπράιγ σε απόλυτο συγχρονισμό με το τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά στη συνέχεια κάθε άτομο μπορεί να προσαρμόσει την «παρακολούθηση» στο δικό του ρυθμό.

Μετά τα πρώτα πετυχημένα τεστ, η νέα τεχνολογία άρχισε ήδη να εφαρμόζεται σταδιακά στα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια της Μαδρίτης, παρεχόμενη δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται. Η προϋπόθεση είναι μόνο να «κατεβάσει» την εφαρμογή GoAll στη συσκευή του Android ή iOS. Τα άτομα που είναι χωρίς όραση και ακοή βιώνουν μια συνδυασμένη απώλεια.

Στην Ισπανία υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα, που εμποδίζει την πρόσβασή τους στην επικοινωνία και στην ψυχαγωγία. Τους καθιστά εξαρτημένους από άλλους ανθρώπους, καθώς χρειάζονται συνεχώς έναν ενδιάμεσο μέσω του οποίου πρέπει να διοχετεύονται σε αυτούς τα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα.

Η νέα τεχνολογία για πρώτη φορά θα τους επιτρέψει να “λαμβάνουν” τηλεοπτικά προγράμματα άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, όπως όλοι οι άλλοι.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ