Λουκέτο σε 2 καταστήματα στα Χανιά για αποδείξεις

Τι προβλέπουν οι νέες φορολογικές διατάξεις

Ξεπέρασαν τις 15 χιλ. τα «λουκέτα» από την αρχή της χρονιάς

Καθημερινό φαινόμενο είναι οι αυστηροί φορολογικοί έλεγχοι, της ΔΟΥ Χανίων κατόπιν εντολής του διοικητή ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, οι ελεγκτές της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν αρκετές ημέρες πριν την περίοδο του Πάσχα, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, εν όψει και της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Κυριακή οι φορολογικοί έλεγχοι της ΔΟΥ Χανίων εντόπισαν φορολογικές παραβάσεις σε δύο καταστήματα , μια καφετέρια και μια ταβέρνα, τα οποία και σφράγισαν για 48 ώρες.

Να σημειωθεί πως από το Πάσχα αρχίζουν να ισχύουν οι αλλαγές στις ποινές για φορολογικές παραβάσεις και κυρίως μη έκδοση αποδείξεων , οι οποίες περιλαμβάνονται σε νομοθετική πρωτοβουλία – τροπολογία του Υπ. Οικονομικών.

Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν συνοπτικά τα εξής:

Το «λουκέτο» επιβάλλεται πλέον στην επαγγελματική εγκατάσταση που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει και όχι σε ολόκληρη την επιχείρηση. Αν δηλαδή στην ίδια επιχείρηση ανήκουν 3 κέντρα διασκέδασης, κλείνει αυτό όπου έγινε ο έλεγχος και διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις, αλλά όχι και οι υπόλοιπες.

Αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν πάνω από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν «μισές» (χωρίς την ακριβή αξία) ή, ασχέτως του πλήθους των αποδείξεων, η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ, επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες.

Αν η επιχείρηση πιαστεί ξανά στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος να είναι υπότροπος και να μην έχει κόψει τουλάχιστον 3 αποδείξεις (ή αν τις έκοψε χωρίς την ακριβή αξία των προϊόντων και υπηρεσιών) επιβάλλεται αμελλητί «λουκέτο» για 96 ώρες (τέσσερις ημέρες).

Αν και πάλι πιαστεί υπότροπος στα δύο επόμενα φορολογικά έτη για τουλάχιστον 3 αποδείξεις, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει αμελλητί για 10 ημέρες.

Εντολή ελέγχου

Για να επιβληθεί άμεσα το μέτρο αρκεί οι ελεγκτές να έχουν ειδική εντολή ελέγχου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κατά την ημερομηνία της «εφόδου» στην επιχείρηση.

Αν επιχειρηθεί να εμποδιστούν οι ελεγκτές με απειλές ή με τη βία, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει για 1 μήνα. Για να συμβεί αυτό, ο επιχειρηματίας θα καλείται σε ακρόαση εντός 5 ημερών. Ωστόσο η επιβολή του λουκέτου για 1 μήνα δεν αποτρέπεται αν τυχόν έχει ήδη υποστεί ποινές για μη έκδοση αποδείξεων.

Όταν επιβάλλεται το «λουκέτο», το κατάστημα σφραγίζεται από την αστυνομία, το λιμεναρχείο ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή. Αν ο ιδιοκτήτης παραβιάσει τις σφραγίδες και επιχειρήσει να λειτουργήσει παράνομα την επιχείρησή του, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που ισχύουν, θα επιβάλλεται επιπλέον και νέο δεκαήμερο «λουκέτο» στην επαγγελματική εγκατάσταση.

Και αν ακόμα αλλάξει η νομική μορφή (πχ ανοίξει μια ΙΚΕ στην θέση της εταιρίας που υπέστη τις κυρώσεις), το λουκέτο εφαρμόζεται σε αυτήν κανονικά, εφόσον και στη νέα εταιρία εμφανίζεται να μετέχει ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτες της παλαιάς, ή αν λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών (πχ ήταν μπαρ και έγινε καφετέρια).

Ακόμα και όταν κλείσει η επιχείρηση, για το διάστημα που δεν θα λειτουργεί, ο ιδιοκτήτης επωμίζεται να πληρώνει κανονικά τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων υπαλλήλων του, που συνδέονται με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας.

Πρόστιμα αντί για λουκέτο

Αντί για «λουκέτο», σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που θα καθοριστούν με απόφαση της ΑΑΔΕ στο μέλλον (ενδεχομένως πχ φαρμακείο, ιατρείο, φροντιστήριο, γηροκομείο κλπ σε χωριά όπου δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση κάποιο άλλο για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοί του) μπορεί η ποινή να μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο και να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ αρχικά και θα αυξάνονται σε 2.501-5.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ