Μακρόν ή Λεπέν: Τι σημαίνει η εκλογή τους για Ευρώπη και Ελλάδα

Μακρόν ή Λεπέν: Τι σημαίνει η εκλογή τους για Ευρώπη και Ελλάδα

Με ανακούφιση παρακολούθησαν οι παγκόσμιες αγορές την επικράτηση Μακρόν στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι της Λεπέν. Η ανησυχία ότι θα προέκυπτε κάποια έκπληξη από τις κάλπες, αντίστοιχη με αυτή της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, έχει πλέον καταλαγιάσει και η ηρεμία έχει επιστρέψει με την προσμονή της οιωνεί ανάδειξης του «ορφανού» από κόμμα Εμάνουελ Μακρόν, σε πρόεδρο της Γαλλίας.

Ανακούφιση από το προβάδισμα Μακρόν στις αγορές

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια και το ευρώ εκτινάχθηκαν, μαζί με τα στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερες αποδόσεις. Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, η ανακούφιση από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αποτυπώθηκε σε όλα τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, ενώ αντίθετα μειώθηκαν οι τιμές των γερμανικών τίτλων, καθώς το επίκεντρο της προσοχής μετατοπίζεται πλέον στην προοπτική μίας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Για τις Βρυξέλλες δύο είναι τα σενάρια όσον αφορά στην έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Με πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τον σοσιαλιστή Εμάνουελ Μακρόν η Γαλλία θα συνεχίσει στο δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Με πρόεδρο τη Μαρί Λεπέν, την οραματίστρια του Frexit- της γαλλικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γαλλικά σύνορα θα κλείσουν και θα οδηγηθούμε ολοταχώς στο τέλος του ευρώ.

Τι σημαίνει εκλογή Μακρόν για την Ευρώπη

Οι προεκλογικές θέσεις του Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη συνοψίζονται στην σύνταξη ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, υπό έναν κοινό ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών. Ουσιαστικά, δηλαδή, στη συνέχιση των θέσεων Ολάντ απέναντι στην αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Γερμανίας και του Σόιμπλε. Ελπίδα όλων αποτελεί, απλά, ο Μακρόν να τα καταφέρει καλύτερα από ότι ο προκατοχός του αναφορικά με τις επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας και στο επίπεδο των σχέσεων με το Βερολίνο. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που ο Σόιμπλε κωφεύει στην όποια πρόταση ή ιδέα για ευρωπαϊκοποίηση των χρεών.

Το μέλλον της Ευρώπης με τη Λεπέν πρόεδρο της Γαλλίας

Αν κερδίσει η Λεπέν, τότε το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα του ευρώ φαίνεται προδιαγεγραμμένο. Η γαλλίδα υποψήφιος έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας κατά γράμμα το παράδειγμα των άσπονδων φίλων, Βρετανών. Προσηλωμένη στο η «Γαλλία για τους Γάλλους», υπόσχεται κλειστά σύνορα και σκληρές θέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό. Αυτές είναι οι δραστικές λύσεις της Μαρί Λεπέν στη διαρκώς αυξανόμενη ισλαμική τρομοκρατία.

Η θέση της Ελλάδας μετά την έκβαση των εκλογών στη Γαλλία

Τι θα σημάνουν τα παραπάνω για την Ελλάδα; Με νίκη της κ. Μαρί Λεπέν που προσφάτως αποκήρυξε το ακροδεξιό DNA της, η χώρα μας θα παραμείνει, ουσιαστικά, χωρίς σύμμαχο σε μια γερμανική ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων, που θα παραπαίει. Αντιμέτωπη με ένα αμείωτο κύμα ανθρώπων να πνίγονται στα θαλάσσια σύνορά μας και να συνωστίζονται στ’ ανά τη χώρα κέντρα κράτησης ή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μπορεί, λοιπόν, μια ενδεχόμενη νίκη Μακρόν να μη σημαίνει και τόσα πολλά για την πολύπαθη Ελλάδα, παρά ίσως μόνο μια ελπίδα για κοινοτικοποίηση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Αλλά μια νίκη της Λεπέν, ίσως, σημάνει ένα ακόμη αδιέξοδο για την Ελλάδα. Και είναι ήδη πολλά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει αυτή η μικρή (ευρωπαϊκή) χώρα της πολύπαθης, νοτιοανατολικής Μεσογείου.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ