Μηταράκης: Έχουμε πλέον μία φτωχή μεσαία τάξη που δουλεύει σκληρά

«Ένα φιλοδώρημα παραμονές Χριστουγέννων δεν είναι βιώσιμη οικονομική πολιτική»

Μηταράκης

«Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στατιστικά, που βλέπουμε αυτή την περίοδο, είναι ότι πλέον μιλάμε για μία μεσαία τάξη, φτωχή, που δουλεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης,  σχολιάζοντας την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Νότης Μηταράκης: Μιλάμε πλέον για τη γενιά των 360 ευρώ, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και είναι φτωχοί

«Δεν έχουμε αύξηση της πίτας. Οι ποιοτικές δουλειές πλήρους απασχόλησης, οι οποίες αποφέρουν αξιοπρεπές εισόδημα μειώνονται. Δουλεύουν περισσότεροι και είναι φτωχοί. Ο μέσος μισθός βαίνει διαρκώς μειούμενος. Μιλάμε πλέον για τη γενιά των 360 ευρώ, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και είναι φτωχοί» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Με αφορμή τη συζήτηση για τους οικονομικούς δείκτες, στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε: «Αν δούμε τα εισοδήματα στην τσέπη του μέσου Έλληνα μετά φόρων -μετά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τον αυξημένο ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση των εκπτώσεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ- το τελικό ποσό που φτάνει στην τσέπη του Έλληνα, είναι διαρκώς λιγότερο».

«Ο μέσος νησιώτης είναι έξαλλος, που η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε κάτι, το οποίο επί δεκαετίες η Ελλάδα είχε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά ο βουλευτής είπε πως «ο μέσος νησιώτης είναι έξαλλος, που η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε κάτι, το οποίο επί δεκαετίες η Ελλάδα είχε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Είναι δεδομένο πως αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές, θα αδυνατούμε να ανταγωνιστούμε τις όμορες χώρες κι αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη πιο εμφανές στα νησιά του Αιγαίου –που από τη Χίο η Τουρκία απέχει 45 λεπτά με το ferry boat και πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει και ψωνίζει απέναντι για τις βασικές του ανάγκες […] Η εστίαση στα νησιά από το 7% θα φτάσει στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία που προσφέρουμε και στους ντόπιους και στους τουρίστες γίνεται κατά 15% πιο ακριβή και είναι τεράστιο πλήγμα στη δυνατότητα των νησιών να προσελκύσουν τουρισμό το καλοκαίρι», είπε.

«Αν θέλει αυτή η κυβέρνηση να στηρίξει τα νέα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει με την υλοποίηση των επενδύσεων»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο εφάπαξ επίδομα ύψους 400 ευρώ, που θα χορηγήσει το υπουργείο Εργασίας στους άνεργους νέους και το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως φιλοδώρημα, ο βουλευτής είπε: «Αν θέλει αυτή η κυβέρνηση να στηρίξει τα νέα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει με την υλοποίηση των επενδύσεων, που έχουν παγώσει σε αυτή τη χώρα –μιλάω για τις μεγάλες επενδύσεις της προηγούμενης περιόδου, που ακόμα δεν έχουμε δει να ξεκινάνε. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι το Ελληνικό, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αττική. Θα έπρεπε να προχωρήσει σε καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού –τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι αποκαρδιωτικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους. Εκεί οι νέοι θα βρουν ελπίδα, στις θέσεις εργασίας».

«Ένα φιλοδώρημα παραμονές Χριστουγέννων δεν είναι βιώσιμη οικονομική πολιτική»

«Το να φορολογεί η κυβέρνηση τους πάντες», συνέχισε ο κ. Μηταράκης, «το να δημιουργείται ένα μικρό ταμειακό υπόλοιπο, ενώ έχει τεράστιες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα με τα ληξιπρόθεσμα, ενώ έχει 100 δισ. να μην μπορούν να εισπραχθούν από το δημόσιο, γιατί δεν αντέχει πλέον ο κόσμος και να διαλέγει κάποιες κοινωνικές ομάδες, για να δώσει ένα φιλοδώρημα παραμονές Χριστουγέννων, αυτό δεν είναι βιώσιμη οικονομική πολιτική, αντιθέτως στην πραγματικότητα για κάποιους ανθρώπους θα είναι ένα μεγάλο δώρο, θα τους δημιουργήσει ένα μεγάλο χαμόγελο, το οποίο ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να τους θυμίσει στις εκλογές ότι του το χρωστάνε».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ