Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και πέρασε από κάτω

«Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος με τον Τσίπρα, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία»

Μητσοτάκης: Ενεργός ρόλος της Ελλάδας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την συμφωνία του Eurogroup έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΑLPHA, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας απέτυχε στους στόχους που είχε ο ίδιος βάλλει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε βάλλει τον πήχη πολύ ψηλά και πέρασε από κάτω

«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλλει τον πήχη πολύ ψηλά και πέρασε από κάτω», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με οριστική λύση για το χρέος και με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποφεύχθηκε η καταστροφή, αλλά η λύση για το χρέος μετατέθηκε, επιπλέον η κυβέρνηση ανέλαβε υποχρέωση για πρόσθετα μέρα 5 δισ. για μετά το τέλος του προγράμματος και για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022». Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε ότι «θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Έχει υποχρέωση να έλθει στην Βουλή για να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό της οικονομίας για τα τελευταία χρόνια».

«Μακάρι η χώρα να βγει στις αγορές αλλά αντίστοιχη δέσμευση είχαμε και το Νοέμβριο 2012»

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές είπε: «Μακάρι η χώρα να βγει στις αγορές αλλά αντίστοιχη δέσμευση είχαμε και το Νοέμβριο 2012. Για να βγούμε στις αγορές που σημαίνει να μειωθούν τα επιτόκια, θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για να βγει στις αγορές χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία».

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει τι κέρδισε η χώρα με την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, γιατί τότε κανείς δεν ζητούσε τέτοια μέτρα από τη χώρα»

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016, αν αυτό είχε γίνει θα είχε αποκτήσει διαφορετική δυναμική η χώρα. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει τι κέρδισε η χώρα με την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, γιατί τότε κανείς δεν ζητούσε τέτοια μέτρα από τη χώρα».

Για τη μείωση της υποχρέωσης για πλεόνασμα στο 2%, που προβάλλει η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κατ αρχήν δεν το πέτυχε για την επόμενη πενταετία, που η υποχρέωση είναι για 3,5%. Τώρα, συνέχισε, υπάρχει δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. «Δεν ξέρω καμία χώρα που μπορεί να πετύχει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά δεσμεύομαι για περιορισμό τους και μόνο εκεί που είναι ανάγκη»

Σε σχέση με το δικό του πρόγραμμα ανέφερε ότι δεν έχει ταμπού και θα κάνει τη μεγάλη φιλελεύθερη προσπάθεια αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα. Αν και όπως είπε δεν θα κάνει απολύσεις, θα μικρύνει το δημόσιο τομέα εκχωρώντας υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό. «Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά δεσμεύομαι για περιορισμό τους και μόνο εκεί που είναι ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «το κράτος σήμερα πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του, θα υπάρξει περιορισμός προσλήψεων στο 1 προς 5 και όχι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο δημόσιο. Το κράτος θα πρέπει να μειωθεί σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και για την Παιδεία, για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που όπως είπε γυρίζει την χώρα δεκαετίες πίσω. Αλλά και για τα θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας του πολίτη είπε ότι και επί των ημερών της ΝΔ υπήρχαν προβλήματα, ωστόσο τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

«Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος με τον Τσίπρα, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία» , και υποστήριξε ότι στην κοινωνία υπάρχει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Αναφέρθηκε στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού λέγοντας ότι ήταν η τιμή που αρμόζει σε έναν πολιτικό του διαμετρήματος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι όλοι του αναγνωρίζουν συνέπεια γενναιότητα και διορατικότητα.

Για την υπόθεση του κ. Μηταράκη (σχετικά με δημοσιεύματα για απόφαση δικαστηρίου στην αγωγή πρώην εργαζόμενης στο πολιτικό του γραφείο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας) είπε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Μηταράκη και θα αποφασίσει.

Εκτεταμένη αναφορά στα ζητήματα ασφαλείας του πολίτη έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Δεν υπάρχει το Κράτος στα Εξάρχεια»

Χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τις εστίες ανομίας στην Δυτική Αθήνα ενώ αναφέρθηκε και στο κέντρο της Αθήνας λέγοντας: “Η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη πριν δύο χρόνια. Σήμερα, έχουμε δεκάδες κτίρια υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει το Κράτος στα Εξάρχεια. Υπάρχει Κ.Ε.Π. αναρχικών, ενώ δεν υπάρχει ταχυδρομείο».

Αναφέρθηκε και στην πρόθεση των αστυνομικών να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, σημειώνοντας ότι αρχικά δεν διέκρινε για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Συνέχισε όμως λέγοντας: «Αλλά έχω ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία. Δεν θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη διαδήλωση θα είναι χρήσιμη. Θα τάραζε τα νερά, αλλά θα ανοίξει και τον ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων». Ανέφερε ότι σύντομα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αστυνομικών και θα τους ζητήσει να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ