ΝΔ: Ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές

ΝΔ: Ημίμετρα οι παροχές της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στα νησιά

Ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλο κομμάτι της χώρας, την πρόληψη και την πυροπροστασία, συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεγάλος αριθμός πυρκαγιών παρά το γεγονός ότι ήταν μια περίοδος με βροχές και υγρασία

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που έπληξε τη χώρα το φετινό καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι ήταν μια περίοδος με βροχές και υγρασία, ενώ ανεπαρκής κρίθηκε και η κάλυψη από τα εναέρια μέσα, δεδομένου ότι στα αεροπλάνα τύπου Canadair παρατηρήθηκε έλλειψη ανταλλακτικών, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η ενοικίαση -και κατά συνέπεια- η παραλαβή των ελικοπτέρων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις έξι προτάσεις που έχει καταθέσει για τον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

 • Προληπτικό καθαρισμό των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων.
 • Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
 • Αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
 • Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.
 • Καλύτερο συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κλπ), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 • Έμφαση στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
 • Αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής και τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος, μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση.
 • Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει μια συνολική πλατφόρμα για τη δασική πολιτική που θα εδράζεται στο τρίπτυχο πρόληψη – κατάσβεση – αποκατάσταση.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ