Μητσοτάκης: Μνημόνιο για το ποδόσφαιρο σε συμφωνία με UEFA-FIFA

το ποδόσφαιρο

«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα, κλεισίματα τραπεζών και για το πώς οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ουσιαστικά σε προηγούμενη πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρωτολογία του που είχε προηγηθεί.

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Δε θα διαφωνήσω μαζί σας ότι στην κοινωνία υπάρχει όντως μία διάχυτη ανησυχία για το προσφυγικό και για την έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όμως υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και το αίσθημα της εμπιστοσύνης». Έκανε μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι αν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα δεν θα προηγείτο η ΝΔ με διπλάσια διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις»

Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και τόνισε: «Οι τελευταίες μέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μία μίζερη πραγματικότητα. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της -κάτι που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε- πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα, από μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα. Είκοσι χρόνια τουλάχιστον το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα και καμία κυβέρνηση – ούτε η δικιά σας- δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει».

Πρόσθεσε: «Η φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να φυλακίζεται σε μια γκρίζα κερκίδα» επισημαίνοντας «Να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή προσωπική μάχη που δίνει ο κάθε Έλληνας πολίτης για να ζήσει καλύτερα και να προκόψει».

Χθες, η Κυβέρνηση σε μια κίνηση καταλαγής ψήφισε μια νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση, όχι απόφαση, γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί πια στην τιμωρία, όχι όμως στην εξόντωση της. Ρωτώ, λοιπόν, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την διάταξη; Αυτό είναι, λοιπόν, το πρώτο ερώτημα το οποίο θέτουμε.

Κατά συνέπεια, δεν μιλάμε για μια αθλητική διευθέτηση, αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση, εξάλλου, θα επιληφθεί τελικά η Αθλητική Δικαιοσύνη. Κρίναμε, ωστόσο, έκρινα εγώ προσωπικά, ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική.

Γι’ αυτό και πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή μας ο οποίος συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός μεμονωμένου συλλόγου. Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών. Αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι «η χώρα θα κοπεί στα δυο», «θα χυθεί αίμα», «οι Έλληνες θα μοιραστούν σε βόρειους και νότιους».

Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά και όχι οπαδικά

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων μας παλιούς όρους, όπως «νταβατζήδες» και «διαπλοκή», εσείς απλά σιωπάτε. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μη έχοντας τι να προτείνουν επί της ουσίας επέλεξαν την αποχή. Και ίσως και για αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά των φανατικών και από τις δύο πλευρές. Γιατί μάλλον ήταν η μόνη αναγκαία και επιβεβλημένη».

Και συνέχισε: «Κρίναμε ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε κοινωνική γι αυτό απομακρύνθηκε ένας ευρωβουλευτής μας που συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός Συλλόγου… Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά και όχι οπαδικά.

Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας και κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι επιμένουν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας ακόμη και βουλευτές. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φθηνά συνθήματα.

Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως την Πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον».

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σήμερα προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, επικοινωνία, διάσκέδαση, υπάρχει για να ενώνει κι όχι για να χωρίζει τους ανθρώπους».

«Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό αλλά οι μειωμένοι φόροι, οι περισσότερες δουλειές, τα καλά νοσοκομεία, τα καλά σχολεία τα καλά είναι πολύ πιο σημαντικά από ό,τι είναι το ποδόσφαιρο».

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League

Μίλησε ακολούθως για μια ύστατη ευκαιρία συνεννόησης που κρύβεται όπως είπε πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα.

«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα.

Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στη FIFA και την UEFA και οι πρόεδροί τους θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουμε από κοινού ένα μνημόνιο ανάταξης και ανασύνταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα γίνει προσπάθεια ανασύνταξης του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες».

Και πρόσθεσε: «Ο θεσμός των ξένων διαιτητών, το VAR, παρά τα προβλήματά του, είναι εργαλεία τα οποία είχαμε στηρίξει όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Αποδεικνύεται, όμως, δυστυχώς, ότι δεν ήταν αρκετά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο δραστικό το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν επισκεφθούμε και μας επισκεφθούν οι ιθύνοντες της UEFA και της FIFA, να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα»

Υπογράμμισε: «Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν απειλείται η κοινωνική η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ