Τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν το νέο μνημόνιο

Τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν το νέο μνημόνιο

Για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής περνούν τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ενόψει Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ξεμπερδέψει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Μοναδικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στο Eurogroup πρέπει να αποτελεί η συμφωνία των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Σύμμαχος για το χρέος ο Μοσκοβισί

Στο πλευρό της Ελλάδας τοποθετείται εσχάτως ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Διαμηνύει σ’ όλους τους τόνους ότι μια συνολική συμφωνία στο προσεχές Eurogroup είναι επιβεβλημένη. Ο κ. Μοσκοβισί έχει προειδοποιήσει τις αντίπαλες πλευρές στο ελληνικό ζήτημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ΔΝΤ και Βερολίνο, να «μην παίζουν με τη φωτιά». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί έχει ικανοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Οπότε, πρέπει να της δοθεί μια συνολική συμφωνία για το χρέος.

Από το καλοκαίρι του 2108 η ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει για μια ακόμη φορά είναι η διατύπωση μιας γενικόλογης δέσμευσης για το ελληνικό χρέος, στο πλαίσιο εκείνης του 2012. Το ΔΝΤ παρουσιάζεται να υποχωρεί έναντι του Σόιμπλε και μάλλον θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να το χρηματοδοτεί. Η όποια χρηματοδότηση από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του τωρινού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Για τότε φαίνεται να μετατίθεται και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που δε φαίνεται να πραγματοποιείται χωρίς την έναρξη κι ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα και κατ΄ ενός νέου μνημονίου.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ